hren

IZ HDZ-OVE vlade već neko vrijeme najavljuju da će, unatoč nadolazećoj recesiji izazvanoj pandemijom, zabraniti odnosno drastično ograničiti rad trgovina nedjeljom.

Riječ je, podsjetimo, o predizbornom obećanju HDZ-a u kojem su najavili zabranu rada nedjeljom uz 14 radnih nedjelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

"Što se tiče neradne nedjelje, politički stav HDZ-ove vlade nije se promijenio, želimo da nedjelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu obitelji i najbližih", rekao je krajem rujna Indexu vladin glasnogovornik Marko Milić.

Znakovit sastav radne skupine

Ministarstvo gospodarstva, koje je prije izbora vodio Darko Horvat, a sada ga vodi Tomislav Ćorić, u utorak je osnovalo radnu skupinu koja bi trebala izraditi prijedlog izmjene zakona kojim se regulira rad trgovina. 

U radnu skupinu imenovana je čak 21 osoba. Zanimljiv je i omjer članova radne skupine: Troje ih je iz Ministarstva gospodarstva, dvoje iz Ministarstva rada, dvoje iz Ministarstva financija, šest ih je iz redova sindikata, dvoje iz Državnog inspektorata, četvero ih je iz Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore. Iz Hrvatske udruge poslodavaca ih je samo dvoje.

Treba napomenuti da ogromnu većinu članova radne skupine čine osobe za koje je, po funkciji koju obavljaju i tijelo za kojeg rade, očekivano da će podržati vladinu namjeru o zabrani rada nedjeljom.

Članovi radne skupine za koje je razumno pretpostaviti da bi se mogli suprotstaviti drastičnom ograničenju rada nedjeljom mogu se nabrojiti na prste jedne ruke.

S obzirom na sastav radne skupine, teško je očekivati da će iz nje izaći prijedlog koji na bilo koji način odudara od zabrane rada nedjeljom kakvu su najavljivali Plenković i njegovi ministri. Taj prijedlog potom vlada mora uputiti u sabor, koji ga mora izglasati.

Morat će potpisati da će o svemu šutjeti

No ono što je posebno zanimljivo je da se u odluci o osnivanju radne skupine, koju potpisuje ministar Tomislav Ćorić, navodi da su svi članovi obvezni na prvoj sjednici radne skupine potpisati izjavu o povjerljivosti, što znači da će svi koji rade na izmjeni zakona kojim će se praktički zabraniti rad nedjeljom biti prisiljeni o tome šutjeti, odnosno da neće baš nikome smjeti davati bilo kakve informacije o radu skupine.

Zanimljivo je i da informacija o osnivanju radne skupine, baš kao ni odluka u kojoj se navodi tko će biti u radnoj skupini, nije objavljena na webu Ministarstva. 

Nameće se i pitanje na koji način bi članovi radne skupine, a naročito oni iz redova HUP-a, HGK i sindikata, trebali obavještavati svoje članstvo o radu skupine ako o tome ne smiju nikom govoriti.

Zašto moraju šutjeti? Ministarstvo: Želimo omogućiti otvorenu raspravu

O ovoj znakovitoj odluci poslali smo niz pitanja ministarstvu Tomislava Ćorića. Između ostalog pitali smo ih i zbog čega su obvezali članove radne skupine na potpisivanje Izjave o povjerljivosti. 

"Radna skupina za izradu izmjena i dopuna Zakona o trgovini osnovana je s ciljem analize opcija reguliranja radnog vremena u djelatnosti trgovine te iznalaženja optimalnog normativnog rješenja kako sa stajališta trgovaca, tako i radnika u djelatnosti trgovine i potrošača. Upravo iz navednog razloga, u radnu skupinu su uz predstavnike tijela državne uprave uključeni i predstavnici gospodarskih i socijalnih partnera, koji će u okvirima svog djelokruga rada i kompetencija dati doprinos na iznalaženju rješenja vezano za reguliranje rada trgovina nedjeljom", navode u ministarstvu.

"Tijekom rada Radne skupine očekuju se konstruktivni prijedlozi, a ponekad i suprotstavljeni stavovi, što je sastavni dio svake rasprave. Na svakome od članova Radne skupine je da sadržaj o kojem će se razgovarati iznese sukladno komunikaciji sa svojim kolegama i članstvom, te ne postoje nikakva ograničenja u smislu takvog oblika konzultacija", stoji u odgovoru Ćorićevog ministarstva.

"Javnost će pravovremeno biti izviještena o usuglašenim prijedlozima nacrta Zakona koji proizađu iz rada Radne skupine, a potpisivanje izjave o povjerljivosti ima za cilj omogućiti otvorenu i konstruktivnu raspravu svih članova u fazi kada se nacrt Zakona tek usuglašava", navode u ministarstvu.

Zašto nema informacije  o radnoj skupini na webu ministarstva? "To je uobičajeno"

Vezano uz Vaše pitanje zašto informacija, odnosno tekst Odluke o osnivanju Radne skupine nije objavljen na web stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, navodimo da je Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, zajedno sa pozivom na 1. sjednicu Radne skupine, dostavljena svim članovima kao i zamjenskim članovima na koje se ista odnosi, što je uobičajeno postupanje kod pripreme zakonskih prijedloga.

Izvor : Index.hr
Foto: ilustracija Pexels


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij