hren

Policija je pokrenula kriminalističko istraživanje protiv širitelja govora mržnje i onih koji su ohrabrivali čin Danijela Bezuka koji je u ponedjeljak prije samoubojstva hicima iz automatske puške pucao po zgradi Vlade RH i ranio policajca, potvrdilo je Ravnateljstvo policije.

Profil na Facebooku na kojem su se objavljivali neprimjereni komentari obrisan je, a iz policije poručuju i da su mediji dužni na svojim portalima paziti na sadržaj koji potiče na nasilje, mržnju ili diskriminaciju.

- Radimo na svim slučajevima koji se odnose na govor mržnje pa čak i potencijalni teroristički sadržaj, kazao je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, dodajući da nema konkretne statističke podatke o broju takvih sadržaja.

Pojasnio je da većina društvenih medija ima kontakt osobu za suradnju s policijom gdje se u najvećem broju slučajeva taj sadržaj za potrebe kriminalističke istrage najprije ne uklanja, već ga se učini javno nedostupnim.

- Pokazalo se da se nakon objavljivanja govora mržnje vrlo brzo pojavljuju komentari koji predstavljaju novi govor mržnje pa je bitno u što kraćem roku prekinuti verbanu spiralu nasilja koje se može pretočiti i u ulično nasilje, dodao je Grgurić.

Pojašnjavajući zašto je policija, za razliku od slučaja podrške Filipu Zavadlavu koji je osumnjičen za trostruko ubojstvo u Splitu, brzo reagirala na podršku Bezuku, Gregurić je rekao da reakcija ovisi o brojnim okolnostima.

- Bitno je policiji čim prije prijaviti takve slučajeve kako bi ga ona pravodobno prepoznala. Reakcija ovisi o bizarnim razlozima poput vremenske razlike u kojoj se nalazi sjedište medija na kojem je objavljen neželjeni sadržaj, istaknuo je Gregurić.

Voditelj kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije je naglasio da policija posjeduje različite komercijalne i otvorene alate s interneta koji omogućuju filtriranje raznih medijskih sadržaja objavljenih na različitim platformama i društvenim mrežama koji ukazuju da bi se mogli podvesti pod zakonski opis nekih od kaznenih djela, primjerice javnog poticanja na nasilje i mržnju.

- Nadzor nad navedenim vrši Vijeće za elektroničke medije i kazne su poprilično visoke. Policija posjeduje alate temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima i Zakona o kaznenom postupku koji joj omogućuju utvrđivanje identiteta svih onih osoba koje ostavljaju neprimjerene komentare, rekao je Renato Grgurić.

- Ukoliko bi se takav sadržaj i objavio, a postojala bi sumnja da se radi o korisnicima iz Hrvatske, Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije služi kao kontakt točka i usko surađuje sa svim važnijim pružateljima internetskih usluga i društvenih medija u inozemstvu i u prilici je doći do podataka koje omogućuje kriminalističko istraživanje nad svakom osobom koja objavljuje protuzakoniti sadržaj, bilo to govor mržnje ili objavljivanje dječje pornografije, zaključio je Gregurić.

Ranjeni policajac je stabilno i dobrog općeg stanja

Policajac Oskar Fiuri, koji je u ponedjeljak ranjen u napadu na Markovu trgu, stabilno je i dobrog općeg stanja, a za nekoliko dana trebao bi početi s fizikalnom terapijom, izvijestili su iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Ranjeni policajac je stabilno, dobrog općeg stanja, bez temperature. Za sada se radi previjanje prostrijelnih rana i prati da ne bi došlo do infekcije s obzirom na to da je pacijent ranjen vatrenim oružjem pa se infekcija može pojaviti naknadno, kaže ravnatelj bolnice Mario Zovak.

"Planira se za nekoliko dana početi s fizikalnom terapijom kako bi se pacijentu omogućilo kretanje na nogama. Kada se utvrdi da su rane u potpunosti u redu i bez infekcije, planira se njihovo kirurško zatvaranje.

Ruka je sanirana i mobilizirana vanjskim fiksatorima te zahtijeva daljnje medicinsko praćenje", navodi se u priopćenju.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij