hren

"Projekt sanacije će se provesti kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena"

Temeljem prijave Grada Splita na Poziv na dostavu projektnih prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava EU fondova, a koji je objavljen u srpnju 2020. u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, donijelo je Odluku o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se projektu dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava. Slijedi i službeno potpisivanje Ugovora o financiranju koje će uskoro biti upriličeno u Splitu.

Zadovoljstvo zbog uspješne prijave koja će dati vjetar u leđa realizaciji strateškog projekta od velikog značaja za grad i građane, izrazio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela, posebno zahvalivši gradskoj Službi za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima te Službi za međunarodne i EU projekte na angažmanu i suradnji:

– Projekt je već u provedbi, prvu smo fazu završili mjesec dana prije roka u travnju ove godine, a financirali smo ga sredstvima Grada Splita i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Financijska potpora EU fondova iznimno je važna zbog nastavka projekta sanacije i integracije sustava gospodarenja otpadom odlagališta Karepovac do njegova zatvaranja – kazao je Vela.

 

Podsjetimo kako je opći cilj projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ povećati kvalitetu života na području grada Splita sa smanjenim štetnim utjecajem na okoliš i ljudsko zdravlje, a specifični razviti ekološki prihvatljiv integrirani sustav gospodarenja otpadom s poticanjem zasebnog prikupljanja korisnih sirovina, obrade i iskorištavanja preostalog miješanog otpada te zbrinjavanje preostalog otpada na odgovarajući način i u skladu sa zakonskom regulativom, a do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

– Projekt sanacije će se provesti kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje postojećeg otpada na odlagalištu Karepovac. Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava dodatni je poticaj za realizaciju ostalih faza projekta koje će se provoditi u narednom periodu, a namjera Grada Splita je sve završiti i prije službenog roka provedbe projekta, 31. prosinca 2023. godine – obavještavaju iz Grada Splita te nadodaju da je Ukupna vrijednost projekta 289.007.799,65 HRK (s PDV-om), dok je maksimalni iznos bespovratnih sredstava dodijeljenih Gradu Splitu iz Kohezijskog fonda iznosi 114.867.436,75 HRK (s PDV-om).

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij