hren

Neki rezultati mogli bi vas iznenaditi, a mi smo izdvojili one najznačajnije

Na osnovu predanih godišnjih financijskih izvještaja, blog Firmoteka je sastavila Top listu tvrtki po ostvarenom prihodu, ali i dobiti, u 2019. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Neki rezultati mogli bi vas iznenaditi, a mi smo izdvojili one najznačajnije…

Tako su među prvih deset po prihodima tri trgovačka lanca, a dva predvode listu – Tommy, s preko tri milijarde kuna prihoda te 122 milijuna dobiti te Studenac s gotovo 1,7 milijardom kuna prihoda uz 21,5 milijun kuna dobiti. Obje tvrtke imaju najviše zaposlenih na cijelom popisu, u Tommya radi gotovo tri tisuće ljudi, u Studenca je zaposleno 2.336 osoba.

Mesna industrija braća Pivac ima 1.145 zaposlenih, a prošle godine su ostvarili milijardu I 359 milijuna kuna prometa, uz preko 55 milijuna kuna dobiti. AD Plastik iz Solina je na četvrtom mjestu po prihodima u 2019. godini (milijardu i 157 milijuna), dok su imali dobit od preko 90 milijuna kuna. Listu onih s prihodima od preko milijardu kuna za prošlu godinu, prema podacima bloga Firmoteka, na petom mjestu zaključuje splitski Brodosplit d.d. koji je ostvario dobit od 80 milijuna kuna. Kaštelanski Cemex je sa 768 milijuna kuna prihoda te devet milijuna dobiti na šestom mjestu, dok bi lista izgledala drugačije da se mjeri po dobiti – primjer je kladionica Hattrick-PSK, jer su za prošlu godinu predali izvješća sa 614 milijuna kuna prihoda, ali i 156 milijuna kuna dobiti!

Omial iz Omiša se dobro drži s prihodima od 515 milijuna uz 13 milijuna kuna dobiti, dok je Ribola deveta na listi s nešto više od pola milijarde kuna prihoda te 32 milijuna dobiti. U top deset tvrtki s prihodima je Ameropa Žitni Terminal (471 milijun, uz gubitak od devet milijuna).

Kako prihodi nisu isto što i dobit, tako ni podjela dividendi dioničarima ili bonusa managerima ne znači previše zaposlenima. Tako je portal Firmoteka.hr koncem prošle godine sastavio i listu top sto firmi s najvišim prosječnim plaćama! E na vrhu tog popisa se nalaze neke sasvim druge tvrtke… No, vrijedi izdvojiti nekoliko njih koje se “preklapaju”, dakle imaju visoke iznose prihoda, često i dobiti, uz visoke prosječne plaće.

Zračna luka Split je na visokom 12. mjestu na prvom popisu, a na respektabilnom 15. mjestu po prosječnim plaćama – deset i pol tisuća kuna neto je strašan podatak, kad se zna da imaju 459 zaposlenih! Pomgrad Inženjering se također odlično drži na obje liste: 17. na popisu po prihodima (327 milijuna, uz dobit od 14 milijuna), a s nešto više od deset tisuća kuna neto prosječne plaće za 133 zaposlena je na 18. mjestu tvrtki s najvišim primanjima zaposlenih. Vrijedi izdvojiti i Cemex, gdje prosječne plaće prema istraživanjima portala Firmoteka.hr iznose 9.316 kuna neto, što je podatak koji nešto znači, imajući u vidu 472 zaposlena.

No, firme koje vas zanimaju možete pronaći na ovom linku: https://blog.firmoteka.hr/post/top-100-po-prihodu-ostvarenom-u-2019-godini-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij