hren

U prvoj polovici godine Hrvatska je po prvi puta bila "prva" u Europskoj uniji. Rekorderi smo po padu prodaje novih automobila. Alarmantni podaci govore da bi se po broju prodanih vozila u 2020., a koja je obilježena pandemijom koronavirusa, mogli vratiti čak 5 godina unazad, u 2015.!
Registracija novih vozila se prepolovila, prema posljednjim službenim podacima, bilježimo pad od 54,4% prodaje novih vozila u odnosu na prošlu 2019. Iz nas je Španjolska s 50 te Portugal s 49% pada.

- Posljednji podaci koje imam govore ipak o nešto manjem padu. Na razini EU-a pad prodaje je oko 32%, a mi smo i dalje neslavni rekorderi na vrhu s 47% pada u prodaji novih osobnih vozila, istaknuo je pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK, Hrvoje Paver, a koji vodi Udruženje trgovaca motornih vozila pri HGK. 

Najveći pad imaju zemlje koje su vezane za turizam, a naravno među njih spada i o turizmu vrlo ovisna Hrvatska.

- Dva su razloga zašto je to tako. Prvo gubitak prihoda od turizma, a drugi je što je značajni udio prodaje automobila za rent-a-car vozila. Tako je i kod nas, pojašnjava Paver te dodaje da je otprilike trećina novih vozila koja su prodana prošle godine, bila namijenjena rent-a-caru.

Istaknut je i podatak da je u trgovini te servisiranju motornih vozila zaposleno oko 17 tisuća ljudi, a da postoji strah da bi moglo doći do velikog pada zaposlenih u tom sektoru.

- Treba spomenuti i da smo dosta jaki u industriji auto dijelova, a tu je i Rimac na kojeg smo ponosni... Direktno ili indirektno, oni isto imaju negdje 10-ak tisuća zaposlenih, to vam je ukupno skoro 30 tisuća ljudi koji su ovisni o rezultatima autoindustrije. Naravno da će to utjecati na prodaju tijekom pandemije, dodao je Paver gostujući u emisiji Studio 4 HTV-a.

"Mogli bi se vratiti u 2015. godinu"

Otprilike 50% kupljenih vozila su vozila za potrebe najma. Sve je manje fizičkih kupaca.

- Godine 2018. smo u suradnji s Ministarstvom financija izmijenili Zakon o PDV-u. Omogućili smo odbitak 50% pretporeza pri kupnji osobnog vozila za pravne osobe. To je pridonijelo obnovi voznoga parka. Te je godina porasla prodaja novih vozila za 18%. Do kraja 2019. se smanjila starost voznog parka s 13 na 12,5 godina.

Ističe i podatak da je prošle godine prosječna starost prvi puta registriranog vozila bila 6 godina, a sada je 7,5.

- Ako ova godina završi s 35 tisuća prodanih novih vozila, a to je neka naša procjena, mi bi se zapravo vratili u 2015. godinu.

Udar su osjetile i leasing kuće, te je stoga i u tom području dio problema vezano uz veliki pad prodaje novih vozila.

- Najveći pad prodaje trgovine za leasing dogodio se kroz rent-a-car, naravno Dubrovnik kao avio destinacija.

Trebalo bi poticati subvencioniranje kupovine novih vozila

Državi je najveći prihod novo vozilo jer se ono najčešće servisira, a što se tiče polovnih vozila, servisiranje se odvija "u sivoj zoni".

- Servisi su koliko-toliko prošli kroz ovu koronakrizu. Imali smo razumijevanje stožera da se to u lockdownu otvorilo, primjerice dućani za poljoprivrednu mehanizaciju, pa za ostala vozila. Doprinijeli smo da se što bezbolnije prebrodi ta situacija.

Država je samo na trošarinama na nova vozila prošle godine zaradila oko 100 milijuna eura i oko 500 milijuna kuna na polovna vozila.

- Ostavimo to na stranu. 200 milijuna kuna za naknadu za zaštitu okoliša, pa posebne naknade na otpadne baterije oko 120 milijuna kuna. To se prikupi na te druge stvari. Paralelno ulažete u subvencije za kupnju novih vozila 22 milijuna za fizičke i 22 milijuna eura za pravne osobe.

Od 1. siječnja 2021. poskupljuju nova vozila

Paver dodaje da zapravo država ne bi trebala biti škrta kada su u pitanju subvencije za kupovinu novih vozila.

- Netko tko u Njemačkoj kupi vozilo sa 16% PDV-a, to se na razini EU-a više dvostruko ne oporezuje, stoga u Hrvatskoj samo mora platiti trošarinu te prođete puno povoljnije.

U Novoj 2021. godini trošarine će još rasti te će nova osobna vozila biti još skuplja.

- Primjenjuju se stroži parametri vezano uz norme za CO2 te će trošarine biti još veće. Ako se ne prihvate naši prijedlozi da se oporezivanje ne uravnoteži, vozila će sigurno poskupjeti.

Gruba je procjena da bi vozila prosječno mogla poskupjeti od 5 do 10%.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij