hren

NAKON ukidanja masovne karantene, poznatije kao lockdown, među svjetskim vladama i stručnjacima došlo je do svojevrsnog konsenzusa da se ovako rigorozne mjere suzbijanja pandemije koronavirusa više neće uvoditi, osim na lokalnoj razini.

Međutim, posljednjih dana dosta je zemalja krenulo u smjeru djelomičnog lockdowna pa nas je zanimalo razmišlja li se o istome i u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš Indexu je danas na pitanje razmatra li se opet uvođenje lockdowna i kod nas, rekao da "ipak još ne".

"Zasad ne razmišljamo o uvođenju lockdowna, ali dalje sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Mislim da onakvog lockdowna kao proljetos neće biti", rekao je Beroš za Index.

Podsjetimo, danas je objavljena vijest da je New York vratio lockdown u devet kvartova, Pariz uvodi djelomično zatvaranje, a u Češkoj je proglašeno izvanredno stanje, dok se ostatak svijeta priprema za jesenski val zaraze koronavirusa, a potom i zimu.

New York predviđa zatvaranje škola, restorana i trgovina koje nisu nužne u devet četvrti Brooklyna i Queensa, gdje je u velikom porastu broj novooboljelih od covida-19 nakon mjeseci iznimno opreznog popuštanja mjera ograničenja.

U Parizu i dijelovima New Yorka djelomični lockdown

"Predlažem da od 7. listopada zatvorimo sve škole i trgovine koje nisu nužne u devet četvrti", izjavio je demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na konferenciji za novinare. On je naglasio da očekuje pristanak guvernera države Andrewa Cuoma kao potvrdu te odluke.

Ako ta mjera bude potvrđena, prvi put će američka metropola morati ponovo uvesti mjere ograničenja nakon što je bila model opreza i dobrog vođenja epidemije nakon jakog udara pandemije u proljeće, kada je umrlo 24.000 ljudi.

Pariz uvodi djelomični lockdown, od utorka zatvoreni barovi, strože mjere restoranima

Pariz uvodi najviši stupanj mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, što znači da će dva tjedna, počevši od utorka, biti zatvoreni svi barovi, dok će restorani morati provoditi nove zaštitne mjere kako bi ostali otvoreni, priopćeno je iz ureda francuskoga premijera.

Ured predsjednika francuske vlade Jeana Castexa priopćio je da na području Pariza nije primijećen napredak, nakon što su u glavnome gradu prošloga tjedna prihvaćena sva tri vladina kriterija za uvođenje najvišega stupnja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Na području Pariza rad od kuće sada mora biti na prvom mjestu "više nego ikad", a u sveučilišnim predavaonicama ne smije biti popunjeno više od pola njihovih kapaciteta, priopćeno je iz Castexova ureda.

Prije tjedan dana restorani i barovi zatvoreni su na dva tjedna u Marseilleu, gradu na jugu Francuske i žarištu širenja zaraze u drugom valu, što je izazvalo prosvjede i neuspješan pokušaj pravne bitke.

Restorani u Marseilleu moći će se otvoriti ranije uz iste nove mjere.

Francuska je u nedjelju imala 12.565 novozaraženih koronavirusom, a tijekom proteklog tjedna 893 oboljela primljena su na intenzivnu njegu.

Izvanredno stanje u Češkoj

U Češkoj je od ponoći ponovno na snazi izvanredno stanje zbog "vrtoglavog porasta" infekcije koronavirusom.

Vlada premijera Andreja Babiša odlučila je proglasiti izvanredno stanje, što znači ponovno ograničavanje okupljanja i više kazne za one koji krše epidemiološke smjernice.

Izvanredno stanje već je bilo na snazi od polovice ožujka do polovice svibnja, ali ovoga puta granice će ostati otvorene.

Što se tiče događanja i okupljanja, maksimalni broj sudionika bit će deset u zatvorenim i dvadeset na otvorenim prostorima.

Profesionalni sport bit će bez gledatelja. Tvrtke, dućani i restorani nisu obuhvaćeni novim pravilima.

Novi rekordni broj dnevnih zaraza dosegnut je u petak s 3792 nova slučaja.

Po Europskom centru za kontrolu bolesti, u Češkoj je na 100.000 stanovnika zaraženo njih 303,3 u zadnjih 14 dana.

Irski zdravstveni stručnjaci traže karantenu od 4 tjedna

Najviši irski zdravstveni dužnosnici preporučili su vladi da se uvede druga nacionalna karantena u zemlji u trajanju od četiri tjedna, u iznenađujućoj mjeri o kojoj bi vlada trebala raspraviti u ponedjeljak, rekla su dva vladina izvora.

Irski posebni tim Zavoda za javno zdravstvo preporučio je da se na najvišu razinu (5) sa sadašnje 2 podignu ograničenja vezana uz covid-19 u 24 od 26 irskih okruga te s razine 3 na 5 u Dublinu i Donegalu.    

Vlada je gotovo u potpunosti prihvatila njihove savjete tijekom pandemije, no jedan od izvora kazao je da bi povratak karantene imao ozbiljne gospodarske i društvene posljedice.

Premijer Michael Martin i čelnici dviju koalicijskih partnerskih stranaka sastat će se s glavnim irskim zdravstvenim dužnosnikom u ponedjeljak uoči vladina sastanka, kako bi raspravili o preporukama.

U sklopu razine 5 vlasti će pozvati stanovnike da ostanu u svojim kućama, osim vježbanja unutar 5 kilometara, a samo će biti otvorene trgovine za osnovne potrepštine. Za razliku od prve karantene, škole i jaslice neće se morati zatvoriti.  

Poput većine Europe, Irska bilježi uporno povećanje broja zaraženih od kraja srpnja, nakon što je polako izišla iz jedne od najtežih karantena u Europi.

Zemlja je u subotu prijavila najviši dnevni broj zaraženih od kraja travnja.

S brojem od 104,6 zaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od 14 dana, Irska je na 14. mjestu među 31 europskom državom koje prati Europski centar za kontrolu bolesti.

Kanada razmišlja o karanteni

Sredinom rujna kanadska ministrica zdravstva Patty Hajdu kazala je da ne isključuje još jednu karantenu ako se to pokaže potrebnim, uslijed porasta novih slučajeva covida-19, no dodala je da je vlada bolje pripremljena u nošenju s virusom nego tijekom prvog vala.

Komentari Patty Hajdu uslijedili su nakon obećanja da se zauzima za "kirurški pristup" u nošenju s porastom slučajeva. Kanada je 14. rujna zabilježila 1351 novi slučaj, što je najveći dnevni porast od 1. svibnja, uslijed otvaranja škola i iznenadnih porasta koji su povezani s grupnim okupljanjima.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij