hren

MOŽE I U RATAMA
Država je krenula u kontrolu svih poduzetnika koji su dobili potpore za vrijeme korona krize i karantene. Muljaže se neće tolerirati, pa ako se pokaže da neki nisu ostvarili uvjete za pad prometa novac će morati vratiti.

U vrijeme lockdowna, kad je bilo najgore i njegova tvrtka nije mogla raditi, poduzetnik Goran Vrabec iskoristio je državne potpore kako bi ostao na životu.

''Dobili smo za šest naših zaposlenika i to za prva tri mjeseca kad se dijelilo. Manji dio tog ćemo morat vratiti jer je jedan radnik zaposlen na nepuno radno vrijeme, a oni to nisu uzimali u obzir kod obračuna'', kaže Goran.

Novac mu je puno pomogao, ali interna revizija Zavoda za zapošljavanje utvrdila je da dio mora vratiti.

"Baš prije par dana smo potpisali ugovor sa HZZ-om. Oni su napravili neke kontrole, mi smo poslali sve dokaze koje je trebalo. Ali mislim da je ta priča za sad zaključena'', govori ovaj poduzetnik.

Vratili više od 100 milijuna

Od ožujka do listopada država je poduzetnicima isplatila gotovo 7 milijardi kuna. Potporu je dosad vratilo 9400 poslodavaca, i to ukupno nešto više od 100 milijuna kuna.

"U prvom redu nisu ispunili uvjete za pad prometa, 20 posto, kasnije 50 za mikropoduzetnike, pa 60 za ove ugrožene djelatnosti'', kaže Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

No, u Udruzi poslodavaca upozoravaju kako ima onih koji su za vrijeme lockdowna dobili zakašnjele isplate po računima.

Upozorenje iz HUP-a

"Upozoravamo i na to da se u pojedinim slučajevima moguće radilo o prihodima koji su naknadne naplate ranije ugovorenih poslova, a ne prihodima tog mjeseca za koji se tražila potpora. Potrebno je svaki slučaj pomno istražiti i ukloniti svaku sumnju prije nego se poslodavce traži povrat sredstava'', poručuju iz HUP-a.

''Mi postupamo tada po prigovoru, po prijedlogu poduzetnika i u načelu mi udovoljavamo takvoj vrsti prigovora'', kazao je Lončar.

Iz HZZ-a poručuju da će svi koji će morati vratiti potpore, odnosno, koji nisu ispunili uvjete za njihovo dobivanje, moći to napraviti i u ratama.

Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij