hren

OSTAT ĆE NEKOLIKO DANA
Američki predsjednik Donald Trump je zbog zaraze koronavirusom helikopterom prevezen u Medicinski centar Walter Reed.

Američki predsjednik Donald Trump je zbog koronavirusa prebačen u Medicinski centar Walter Reed. Po njega je ispred Bijele kuće došao helikopter koji je, kako piše CNN, nekoliko minuta poslije sletio u bolnicu.  

Vezani članci Kako se korona probila do jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu: Nakon objave da je zaražen počela utrka u otkrivanju kontakata, ali vijesti zasad nisu baš dobre Sad je i sam zaražen: Pogledajte koje je sve dezinformacije Trump širio o pandemiji

Trump je pri ukrcaju nosio masku. Mahnuo je okupljenim novinarima, ali nije s njima razgovarao. Snimku uzleta na svom je Twitter profilu objavio novinar CNN-a Jim Acosta.

Trump je nakon slijetanja objavio video u kojem se zahvalio svima "na nevjerojatnoj potpori" i rekao da misli da mu "dobro ide" u borbi s koronavirusom.

"Želimo biti sigurni da će sve biti u redu. Prva dama je jako dobro. Hvala vam puno. Cijenim to i nikada to neću zaboraviti", dodao je.

Ipak, anonimni je izvor rekao CNN-u da se Trump preplašio nakon što mu je dijagnosticiran koronavirus te da je s pojavom simptoma postajao sve zabrinutiji.

Nakon što je Trump prebačen u bolnicu oglasila se i Bijela kuća. 

"S radošću vam mogu objaviti da je predsjednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kisik. U konzultaciji sa specijalistima odlučili smo započeti terapiju remdesivirom i predsjednik je primio prvu dozu, te se udobno odmara", napisao je dr. Sean Conley u priopćenju koji je objavila Bijela kuća.

"Remdesivir", koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv koronavirusa, odnosno u skraćivanju perioda oporavka oboljelih od covida-19.

Po dolasku u bolnicu Walter Reed predsjednik Donald Trump je preko Twittera uputio poruku da mu je dobro. "Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas", objavio je Trump.

Trumpu je u petak ujutro liječnik ubrizgao koktel antitijela koji je još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja i nije službeno odobren.

Prema zadnjim informacijama, Melania Trump lagano kašlje i ima blagu glavobolju. Zasad ostaje u Bijeloj kući.

Neće biti prijenosa ovlasti na Pencea

Trump od petka ujutro ima temperaturu, CNN-u je rekao anoniman izvor koji je dodao da se radi o temperaturi koja spada pod prethodno objavljene "blage simptome" od kojih pati Trump.

"Predsjednik Trump je dobre volje, ima blage simptome, i radio je tijekom cijelog dana", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Dodala je da je Trump upućen u bolnicu zbog "opreza i na preporuku svojih liječnika i medicinskih stručnjaka" te da će "sljedećih nekoliko dana raditi iz predsjedničkih ureda u Walteru Reedu".

Donald Trump prije nego što se ukrcao na helikopter koji ga je odveo u bolnicu 

Alyssa Farah, pomoćnica za komuniciranje Bijele kuće, rekla je CNN-u da neće doći do prijenosa ovlasti s Trumpa na potpredsjednika Mikea Pencea.

"Predsjednik je glavni", rekla je Farah, a zamjenik glasnogovornice Bijele kuće Judd Deere je dodao da do prijenosa ovlasti "apsolutno neće" doći.

Inače, Pence je u Washingtonu, svakodnevno se testira na koronavirus te je, prema informacijama vladinog službenika s kojim je razgovarao CNN, dobroga zdravlja.

Pozdrave poslao i Kim Jong-un

Na informaciju da će Trump sljedećih nekoliko dana provesti u bolnici reagirao je njegov sin Eric Trump. On je na Twitteru svoga oca nazvao "ratnikom" koji će se s koronavirusom boriti s istom snagom s kojom se "baš svakog dana bori za Ameriku".

Javila se i kći Ivanka Trump.

"Ti si ratnik. Pobijedit ćeš ovo. Volim te, tata", napisala je na Twitteru.

Na vijest da su Donald i Melania Trump zaraženi koronavirusom u petak je reagirao i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama.

"Mi smo usred političke borbe i želimo to shvaćati ozbiljno. Također, želimo poslati najljepše želje Trumpu i Melaniji", rekao je Obama tijekom virtualne skupa na kojem su se prikupljala sredstva za predsjedničku kampanju Joea Bidena.

"I važno je, ja mislim, da svi zapamtimo da, iako smo usred velikih političkih bitki o stvarima o kojima mnogo toga ovisi, mi smo svi Amerikanci i svi smo ljudska bića", dodao je.

Agencija KCNA objavila je kako i sjeverenokorejski vođa Kim Jong-un šalje tople pozdrave te dodaje kako se nada da će predsjednik Trump što prije ozdraviti. 

I brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je i sam prebolio koronavirus, poželio se supružnicima Trump brz oporavak.

Pelosi negativna

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi nije zaražena koronavirusom, odnosno njezin test bio je negativan, objavio je u petak na Twitteru njezin glasnogovornik Drew Hammill.

U slučaju da američki predsjednik nije u stanju obavljati dužnost, predsjednica Zastupničkog doma je treća u liniji sukcesije, iza potpredsjednika Mikea Pencea, koji je već objavio da je bio negativan na testu za covid-19.

Pitanje sukcesije postavilo se nakon što je u petak objavljeno da je predsjednik Donald Trump zaražen covidom-19.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij