Korupcija na lokalnoj razini razlog je zabrinutosti, zbog, navode, strukturnih slabosti i upravljanja lokalnim državnim poduzećima.

U prvom godišnjem izvješću EK o funkcioniranju vladavine prava za RH ‘zvoni’ podatak da 91% tvrtki smatra korupciju široko rasprostranjenom (prosjek EU 63%), te je za 57% poduzetnika ona problem u poslovanju (prosjek EU 37%). Iako je hrvatsko pravosuđe napredovalo u smanjenju broja neriješenih predmeta, i dalje postoje problemi glede učinkovitosti, neovisnosti i kvalitete, dok je stvar još složenija glede indeksa percepcije korupcije.

Prema onom od Transparency International za 2019. RH zauzima 18. mjesto u EU i 63. u svijetu, no najlošija je u istraživanju Eurobarometra 2020. po percepciji građana o korupciji: čak ih 97% smatra da je raširena (prosjek EU 71%) te ih se 54% osjeća osobno njome pogođenom u svakodnevici (prosjek EU 26%). U izvješću se ističe i da je u rujnu 2020. ministar pravosuđa i uprave najavio novu strategiju borbe protiv korupcije.

Zadnji strateški dokument, praćen s tri dvogodišnja akcijska plana i uvelike realiziran, manjkav je zbog odgode dijela inicijativa za jačanje etike i integriteta među najvišim izvršnim funkcijama i članovima parlamenta te za reguliranje lobiranja. Korupcija na lokalnoj razini razlog je zabrinutosti, zbog, navode, strukturnih slabosti i upravljanja lokalnim državnim poduzećima.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno