hren

Glavni projekt Bajamontuše trebao biti gotov 60 dana nakon potpisivanja ugovora

Deset dana nakon što je Grad Split objavio Poziv za dostavu ponuda za: “Izradu glavnog projekta obnove spomenika vodi – monumentalne fontane u Splitu”, u Banovinu su pristigle dvije ponude. Dakle za izradu glavnog projekta “Bajamontuše”, jer riječ je o fontani na Rivi, ispod Prokurativa, pristigle su dvije ponude koje zadovoljavaju (financijske) natječajne uvjete, propisane vrijednosti 70 tisuća kuna bez PDV-a. Tako je izradu glavnog projekta ponudila arhitektica Nives Ančić s cijenom od 69.250 kuna bez PDV, dok je Arching-Studio jeftiniji, s ponudom od 38.750 kuna, također bez PDV-a. Sad je na gradskoj upravi odabrati boljeg ponuditelja, e da bi glavni projekt Bajamontuše trebao biti gotov 60 dana nakon potpisivanja ugovora.

 

Kada glavni projekt obnove “Bajamontuše” bude gotov, o njemu se trebaju očitovati nadležna tijela – dakle, veliko je pitanje hoće li aktualna gradska vlast (sve da se ponovno uspostavi “idila” u odnosima koalicijskih partnera u Gradskom vijeću, HDZ-a i Kerumovog HGS-a naravno, koja je strateški narušena posljednjih dana) uspjeti svečano otvoriti Spomenik vodi na mjestu gdje je postavljen za vrijeme gradonačelnika Antonija Bajamontija…

Obnova “Bajamontuše” moguća i poželjna

Vrijedi napomenuti kako je integralni dio Poziva za dostavu ponuda za izradu glavnog projekta od 15. rujna i Konzervatorski elaborat iz lipnja 2019. godine, uz naravno Tekst poziva te Projektni zadatak. U tom “Konzervatorskom elaboratu za obnovu monumentalne fontane na splitskoj Rivi”, splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije kojeg potpisuju autori akademik Nenad Cambi, dipl. arheolog; izv. prof. dr.sc. Katja Marasović, dipl. ing. arh. te prof. dr.sc. Ivana Prijatelj, dipl. povj. umjetnosti, stoji kako je faksimilna obnova “Bajamontuše” moguća i poželjna.

“Monumentalna se fontana svojim izgledom i ikonografskim sadržajem savršeno uklapala ne samo u urbanistički sklop Prokurativa, već se povezala i s dugim trajanjem odnosno kontinuitetom antike u Splitu, gradu koji je nastao iz Dioklecijanove palače i u kojemu je djelovao prvi hrvatski humanistički pjesnik, Marko Marulić. Ona je svojom likovnom kvalitetom jedna od najljepših fontana s kraja XIX. stoljeća na Jadranu i ovome dijelu Evrope. Prije školovanja velikog Ivana Rendića u Italiji, kada Split još nije imao svoje školovane umjetnike, nastalo je vrlo kvalitetno umjetničko djelo jednog važnog padovanskog kipara s kraja Ottocenta.” – stoji između ostalog u dokumentu.

Također, kod “Prijedloga konzervatorskih smjernica” autori predlažu, na temelju analize i valorizacije, “da se Monumentalna fontana na splitskoj Rivi faksimilski obnovi u izvornom obliku iz 1888. godine”. Smatraju kako su sva tri uvjeta, prema Drezdenskoj deklaraciji iz 1982. godine, za metodu faksimilske rekonstrukcije – ispunjena! I to:

a) da je spomenik koji se obnavlja bio porušen nekim naglim događajem,

b) da se obnova temelji na sigurnim podacima o prvobitnom izgledu porušenog spomenika,

c) da vrijednost spomenika koji se obnavlja i njegov značaj zaslužuju primjenu takvog postupka.

Pojašnjavaju i zašto su sva tri uvjeta ispunjena.

a) Fontana je porušena u 1947., u poratno doba, gnjevnim činom zbog pogrešnog tumačenja njezinog značenja i ikonografije.

b) Postoji opsežna fotodokumentacija te originalni ostaci skulpture na temelju kojih se mogu izraditi replike skulpture fontane. To je dokazao prof. Robert Jozić, akademski kipar, koji je na temelju fotografija i sačuvanih dijelova vrlo uspješno izradio skulpturu Nereide u gipsu. Arhitektura fontane i dio ornamentalnih elemenata su 1999. rekonstruirani u projektu: „Izvedbeni projekt Monumentalne česme na splitskoj Rivi“ iz 1991. godine. Naručitelj: Izvrsno vijeće skupštine općine Split, Izvršitelj: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (autor: J. Marasović, suradnik: M. Marasović). Osim toga arhitekt Milorad Družeić je snimio dijelove fontane prije rušenja, a njegov arhiv se nalazi u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

c) Monumentalna fontana na splitskoj Rivi je vrijedno kiparsko djelo, neosporne urbanističke, ambijentalne i povijesne važnosti za grad Split.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij