hren

ZBOG osjetnog porasta broja novih infekcija koronavirusom, savezna vlada u Berlinu je u srijedu navečer (23. 9.) proglasila više regija u 11 članica EU rizičnima i preporučila njemačkim građanima da odustanu od putovanja koja nisu doista nužna, piše Deutsche Welle.

Na listi su se našle regije i gradovi iz susjednih zemalja: Danske, Francuske, Austrije, Češke i Nizozemske. Nijemci su na crvenu listu stavili i još jednu hrvatsku županiju: Ličko-senjsku. Trenutno je tako čak osam hrvatskih županija na popisu rizičnih regija u Njemačkoj.

U ovom trenutku je na njemačkoj listi regija u kojima prijeti pojačana opasnost od zaraze zastupljeno ukupno 14 od 27 zemalja Europske unije – kod nekih država su na listi samo određene regije, a kod nekih kompletan državni teritorij (npr. Španjolska).

Od srijede su na listu stavljene prve regije u Danskoj, Portugalu, Irskoj i Sloveniji. A u slučaju Francuske, Češke, Nizozemske, Hrvatske, Rumunjske, Austrije i Mađarske, dosadašnja lista rizičnih regija je proširena.

Testovi za povratnike

Njemačke vlasti tim potezom su preporučile svojim građanima da ne putuju u spomenute regije – ali im to nisu izričito zabranile. Ljudi koji se iz rizičnih regija vraćaju u Njemačku moraju se, ako ne posjeduju aktualni negativni test, obavezno testirati na koronu, i to u roku od 48 sati prije ili nakon povratka u SR Njemačku.

Iako se ne radi o zabrani putovanja, izrečena upozorenja bi trebala odvratiti njemačke građane od putovanja u one krajeve u kojima je registriran porast broja novih infekcija. Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu na svojim web-stranicama i putem društvenih mreža preporučilo je građanima da odustanu od onih putovanja koja nisu nužna – a pogotovo turističkih aranžmana u pogođenim regijama.

Samo upozorenje u praksi znači da turisti mogu besplatno stornirati uplaćena paušalna putovanja. Ako su avionske karte, hoteli ili drugi smještajni kapaciteti rezervirani i plaćeni po njemačkom pravu, i u tom slučaju turisti imaju pravo na povrat uplaćenog novca.

Superkup u Budimpešti

Na njemačkoj listi rizičnih regija je i mađarska prijestolnica Budimpešta. A upravo tamo bi se večeras trebao odigrati meč Europskog nogometnog superkupa između FC Bayerna i španjolske Seville. Uefa i mađarski premijer Orban po svaku su cijenu htjeli da na tribinama budu i navijači, a lijevo-liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony je bio protiv. "Da sam imao pravne mogućnosti, onda bi se meč igrao iza zatvorenih vrata", rekao je on za dnevni list Nepszava.

Meč se igra na Puškaševoj areni koja ima kapacitet od 67.000 mjesta. Na tribinama bi večeras ipak trebalo biti popunjeno maksimalno 30% raspoloživih kapaciteta. Njemačka savezna pokrajina Bavarska u utorak je postrožila pravila karantene za navijače Bayerna koji se odluče na put u Budimpeštu, a bavarski premijer Markus Söder apelirao je da uopće ne putuju na gostovanje u Mađarskoj. TV-kanali koji prenose utakmicu (Sky i DAZN) iz sigurnosnih razloga neće slati svoje ekipe na teren, novinari koji će komentirati susret na njemačkom sjedit će u studiju – u blizini Münchena.

Već i prije uvođenja novih pravila oko 800 navijača bavarskog kluba storniralo je put u Mađarsku. Bayernov šef Karl-Heinz Rumenigge u nedjelju je rekao da na tribinama očekuje podršku oko 2100 fanova svoga kluba, ali čini se da će ih na licu mjesta biti ipak puno manje. Iz Seville je uoči meča Uefa dobila zahtjev za dodjelu nešto manje od 350 ulaznica.

Dogovor s vladom u Berlinu

U Češkoj i Austriji su rizičnima proglašene regije koje se nalaze direktno uz njemačku granicu. U Austriji je to među turistima vrlo popularna regija Vorarlberg, u Češkoj između ostaloga regije Karlovy Vary, Plzen i Liberec. Češki šef diplomacije Tomas Petricek rekao je sinoć kako je odluka Njemačke razumljiva s obzirom na porast broja novih infekcija. I dodao kako se u dijalogu s vladom u Berlinu uspjelo postići dogovor oko određenih iznimki i olakšanja za vozače kamiona, Čehe koji rade u Njemačkoj, odnosno Nijemce s radnim mjestom u Češkoj te ljude koji su samo u tranzitu.

Po nekim procjenama, oko 37.000 čeških građana živi u toj zemlji, a radi u Njemačkoj – prvenstveno u gastronomiji i zdravstvenom sektoru.

U Danskoj je pogođena regija Hovedstaden oko glavnoga grada Kopenhagena te omiljeni turistički cilj – otok Bornholm na Baltiku. U Irskoj je regija Dublin sada na popisu rizičnih destinacija, u Francuskoj su se na listi našle i regije Normandija, Bretanja i Centre-de-Loire.

Kriteriji za crvenu listu

Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke je, nakon izbijanja pandemije koronavirusa 17. 3. ove godine, prvi put upozorilo njemačke građane da odustanu od turističkih putovanja. Radilo se o globalnom upozorenju – za sve zemlje svijeta. Sredinom šestog mjeseca je upozorenje ukinuto za više od 30 europskih država, uglavnom članica Europske unije. Ali nedugo nakon toga njemačka vlada je počela opet stavljati određene regije (i unutar EU) na crvenu listu. Razlog je bio porast broja novih slučajeva. Trenutno je time pogođeno više od polovice članica EU. Od svih država jedino je Španjolska kompletno proglašena rizičnom.

Glavni (ali ne i jedini) kriterij za stavljanje neke regije na listu rizičnih destinacija je porast broja novih koronaslučajeva na više od 50 infekcije na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij