hren

STIŽU NOVI KRITERIJI
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, gostovao je u programu N1 i komentirao trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

'Najbitnija promjena u dokumentu da će izolacija od sada trajati 10 dana, dosad smo imali 14 dana', rekao je Capak za N1, govoreći o novim kriterijima za samoizolaciju i testiranje.

'Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom', rekao je Capak.

Upitan spremaju li se nove mjere ili odluke stožera, Capak je rekao da ponedjeljkom obično imamo nižu brojku, jer je manje testiranja. 'Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti', rekao je Capak.

Kazao je da trenutno nema značajnih žarišta. 'Imamo svadbu u Međimurskoj županiji koja je njima značajno povisila brojke. Imali su male i dobro su se držali', kazao je Capak. Što se tiče drugih županija Capak kaže da će trebati pratiti posljedice događaja za ovaj vikend - Povorke ponosa u Zagrebu i Vinkovačkih jeseni.

Govoreći o velikom broju novooboljelih tijekom ljeta, Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije.

'Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine', rekao je Capak.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij