hren

NOVE MJERE
"U izolaciju ide osoba koja je zaražena, a u samoizolaciju osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom", rekao je Branko Kolarić, epidemiolog i član znanstvenog savjeta Vlade

Branko Kolarić, epidemiolog i član znanstvenog savjeta Vlade otkrio je detalje odluke o smanjivanju broja dana izolacije.

“Minimalno kućno liječenje će biti 10 dana, umjesto 14 i sada se osoba neće više morati testirati. Bit će važno naravno da osoba nema simptome. Jedina skupina koja će se testirati dalje jesu zaposlenici domova za starije koji rade s najranjivijom populacijom. Za ostale, uključujući zdravstvene radnike, više neće biti obavezno testiranje. Poslodavcima će se poslati poruka, onima koji traže negativan PCR test, da to nije smisleno.

Jer osoba može biti još nekoliko tjedana pozitivna na PCR testu, a važno je da nema simptome i da nije zarazna za okolinu. Sam rezultat tog testa nije kriterij koji bi trebao biti glavni za povratak nekoga na posao”, kazao je Kolarić i objasnio razliku između samoizolacije i izolacije.

“U izolaciju ide osoba koja je zaražena, a u samoizolaciju osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Stavljaju se osobe u karantenu da ne bi razvile bolest i bile zarazne. Zaražena osoba i dva dana prije simptoma je zarazna za druge”, kazao je za dnevnik.hr.

Posljednjih dana zamjetno je porastao broj preminulih među oboljelima od COVID-19. Profesor objašnjava zašto je smrtnost veća u rujnu nego tijekom ljeta.

“Mi smo imali porast broja novozaraženih u kolovozu, nakon toga teže kliničke slike, pa porast broja smrtnih slučajeva. To je, dakle, posljedica tog broja povećanog broja zaraženih od kolovoza, posljedica tog ljetnog vala što smo sada imali”, rekao je.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij