hren

Na Županijskom sudu u Zagrebu oko 17 sati počelo je ročište na kojemu će se odlučiti o tome koji će osumnjičenici u aferi Janaf ići u istražni zatvor, a koji će se braniti sa slobode. Dražen Barišić i Vinko Grgić nisu još došli jer trebaju prethodno dati iskaz DORH-u. O eventualnom  pritvoru za njih dvojicu sudac istrage odlučivat će sutra ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

USKOK je za 12 od 13 osumnjičenika zatražio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, dok je jedna osumnjičena osoba nakon sinoćnjeg ispitivanja puštena da se brani sa slobode.

Gradonačelnik Velike Gorice i HDZ-ov dojučerašnji saborski zastupnik Dražen Barišić i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i dojučerašnji zastupnik SDP-a, uhićeni su nakon što im je Sabor danas ukinuo imunitet.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković potvrdio je informaciju za HRT o Barišiću.

- O detaljima još uvijek ne mogu govoriti, manje-više se radi o onome što je već poznato u medijima. Ono što zasad mogu reći je da je gospodin Barišić nakon što mu je skinut imunitet samovoljno pristupio u prostorije PNUSKOK-a u Oranicama te je ondje lišen slobode i vrši se daljnja obrada, rekao je Pavasović Visković.

Grgić je uhićen u Novoj Gradiški oko 15 sati. Policija će ga tijekom dana dovesti u sjedište PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama. Grgićev odvjetnik porukom je Hini potvrdio uhićenje, ali nije bio dostupan za izjavu.

USKOK je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati zagrebački Županijski sud. U Ivanić Gradu, Novoj Gradišci i Velikoj Gorici u tijeku su pretresi.

U USKOK-u inače od jutra traje ispitivanje osumnjičenih u aferi vezanoj uz JANAF i tvrtku Elektocentar Petek, a do kraja dana bit će izvedeni  pred suca istrage koji će odlučiti hoće li im biti određen istražni zatvor. Dvojica prvookrivljenih, Krešo Petek i Dragan Kovačević, porekla su krivnju.

Hrvatski sabor izglasao je jutros odobrenje za ukidanje imuniteta, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za Dražena Barišića i Vinka Grgića, ali imunitet je skinut i HDZ-ovu zastupniku i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, kojeg se tereti za krivotvorenje dokumentacije u vezi s projektom gradnje osnovne škole.

Podsjetimo, u sklopu velike akcije uhićenja i pretraga u Zagrebu, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Novoj Gradiški, osumnjičeno je 13 osoba, među njima i dva saborska zastupnika - HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Uhićen je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, tereti se da je mitom pokušavao iznuditi pogodovanje za svoju tvrtku. Predsjedniku uprave Janafa je navodno isplatio 1,96 milijuna kuna, 100 tisuća kuna Vinku Grgiću, a s Barišićem su pregovori navodno bili u tijeku. Neslužbeno se doznaje i kako je Dragan Kovačević znao što mu se sprema. Navodno je u srijedu navečer dobio informaciju o akciji USKOK-a te je pokušao uništiti kompromitirajući materijal, javlja novinarka Jelena Bokun.

Kovačević je ispitan sinoć te je odveden natrag na PNUSKOK, a jutros je ispitan i prvoosumnjičeni Krešimir Petek. Njegov odvjetnik Veljko Miljević rekao je da nije htio odgovarati na pitanja, branio se šutnjom, te da će cjelokupnu obranu iznijeti tijekom postupka.

Foto: HRT

Izvor: Hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij