hren

PENALI PRED VRATIMA
Lani smo odvajali više otpada nego godinu prije, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva, no još uvijek ima prostora za napredovanje. Na izgradnju čeka 11 regionalnih centara za gospodarenje otpadom, a građani se po pitanju odvajanja otpada još uvijek nećkaju.

Za razliku od 2018., 2019. godina je donijela nacionalni skok u odvajanju otpada. Podaci kažu da je za šest posto skočila stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada u Hrvatskoj. No, Dalmatinci još uvijek na mukama kad je o odvajanju riječ. Kažu, trude se, no nekad im se omakne.

Građani su nam u Zadru rekli kako im je trebalo da se naviknu. Oni koji recikliraju, kažu, privikavali su se pola godine, no ima i onih koji razdvajaju malo i obećaju da će ubuduće biti više toga. Ističu kako je malo kanti i kako bi reciklirali kada bi za to imali dovoljno dobre uvjete.

Za pet posto lani je porasla i stopa za ukupni komunalni otpad, te njegovo recikliranje. Posebno se ističu: Prelog, Belica, Strahoninec, Goričan i Domašinec iz Međimurja, te Krk, Dobrinj, Omišalj, Vrbnik i Malinska Dubašnica iz Primorsko-goranske županije.

Na začelju su one jedinice koje nemaju ili imaju zanemarivo odvajanje komunalnog otpada. A većinom je, kažu nam iz resornog ministarstva, riječ o općinama i gradovima iz Dalmacije. Pa bi oni, čini se, o ovoj temi trebali učiti od Međimuraca.

„Mi imamo izgrađenu kompostanu, reciklažni centar, sortirnicu glomaznog otpada i jedini smo centar za ponovnu uporabu koji u RH radi“, istaknuo je direktor komunalne tvrtke iz Preloga, Siniša Radiković.

A tu ne staju. Kažu kako im je plan prijeći sedamdeset posto u odvajanju otpada. A regionalni centri za gospodarenje otpadom rak su rana Hrvatske. O Kaštijunu i Marinšćini često smo izvještavali. Građani se žale na smrad koji im nagrđuje prirodu, ne mogu, kažu, ni disati normalno zbog kiseline. A loše brojke zbog očekivanja iz Briuxellesa nisu jeftine.

„Istra stoji loše, odvojili smo samo trinaest posto otpada i platit ćemo kao zbirno sve jedinice lokalne samouprave u Istri zato što nismo odvojili koliko smo trebali, tri milijuna, a Pula će platiti gotovo jedan milijun“, objašnjava konzultantica za zaštitu okoliša Koviljka Aškić.

Točnije, što je manja količina odvojeno skupljenog otpada, općine i gradovi plaćaju veću poticajnu naknadu. Direktor komunalne tvrtke iz Pule Igor Stari stoga je zaključio da je nelogično i nemoguće postići visoke postotke odvajanja otpada s obzirom na sustav koji trenutno postoji u Istarskoj županiji.

Do kraja ove godine Hrvatske bi trebala odvajati više od 50 posto otpada. U protivnom ćemo plaćati penale.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij