hren

ODBAČENI PRIJEDLOZI ZA OCJENU USTAVNOSTI
Na svojoj današnjoj sjednici, s deset glasova za te tri glasa protiv,  Ustavni sud odbacio je prijedloge o osporavanju zakonitosti odluka nacionalnog Stožera Civilne zaštite te je donio zaključke kako je većina odluka, donesenih u skladu s  ovlastima koje je Stožeru dao Sabor, u skladu s Ustavom i zakonima.

Ustavni sud tako je zaključio da Sabor u ostvarivanju svojih zakonodavnih ovlasti, kada ograničava ljudska prava i slobode, može postupati na temelju članaka 16. i 17. Ustava RH.

Pred članovima Ustavnog suda danas se našlo pitanje zakonitosti nekoliko zakona vezanih uz djelovanje Stožera Civilne zaštite, kao i paket od 27 ustavnih tužbi protiv donesenih mjera Stožera.
Sve odluke Stožera ocjenjene su zakonitima, jedino je prihvaćen prijedlog o ocjeni zakonitosti odluke koja se odnosi na rad trgovina nedjeljom.

- Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti – stoji u današnjoj  odluci Ustavnog suda.

Tako su odbijeni prijedlozi kojima se osporava zakonitost odluka o nošenju maski i organizaciji javnog prometa, ograničavanju okupljanja, radu uslužnih djelatnosti, održavanju sportskih i kulturnih događanja, pogrebima, privremenim zabranama napuštanja prebivališta, odlaska preko granice i druge na koje su se podneseni prijedlozi odnosili.

Potpuno priopćenje Ustavnog suda možete vidjeti OVDJE


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij