hren

OPĆI sud Europske unije odbacio je u srijedu tužbu Slovenije protiv Europske komisije u slučaju teran, dugogodišnjem vinskom sporu slovenskih i hrvatskih vinara.

Odbačen je zahtjev Slovenije da se poništi delegirana uredba EU o uvjetima za korištenje termina "teran" na etiketama hrvatskog vina iz Istre, objavio je europski sud u izjavi za medije, koju prenose slovenski portali.

Tužba se je odnosila na naziv "teran", koji se koristi i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Nakon ulaska Slovenije u EU taj se je termin koristio na etiketama nekih slovenskih vina, najprije kao tradicionalni naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinorodnim područjima, a onda mu je bila priznata i oznaka zaštićenog podrijetla, navodi se među ostalim u opširnom opisu spora, u obrazloženju presude.

Sud pojašnjava da je Europska komisija priznala hrvatskim vinarima iz Istre da, unatoč protivljenju Slovenije, svoje tradicionalno vino koje zovu teran mogu na etiketama označavati etiketom "Hrvatska Istra - teran", a Slovenija je u tužbi išla sa zahtjevom da se delegirana uredba kojom je to regulirano poništi jer Slovenija ima ekskluzivno pravo na teran.

Neuspješni pregovori

Nakon neuspješnih pregovora Hrvatske i Slovenije da se to pitanje riješi bilateralnim kompromisom Komisija je i uz protivljenje Slovenije delegiranim aktom koji je stupio na snagu sredinom 2017. godine priznala izuzetak po kojemu se hrvatski teran iz Istre može prodavati s naljepnicom "Hrvatska Istra - teran", s time da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

No zbog te je odluke Komisije tadašnja slovenska vlada, koju je vodio bivši premijer Miro Cerar, uložila tužbu protiv Europske komisije, navevši da je delegirani akt koji je išao na ruku hrvatskim vinarima nezakonit i da se prodajom istarskog terana nanosi šteta slovenskim proizvođačima kraškog terana jer se potrošači navodno dovode u zabludu.

Na ročištu o slovenskoj tužbi, koje je održano prošle godine, slovenska odvjetnica Verena Klemenc pozvala se na 100. članak europske uredbe o regulaciji poljoprivrednih tržišta (CMO) i posebnu uredbu 1308/2013, dokazujući da ti dokumenti zabranjuju korištenje već zaštićenih naziva vina te da je Europska komisija djelovala u suprotnosti s duhom tih propisa.

Barbara Rous, koja je zastupala Europsku komisiju na prvom ročištu, kazala je da Europska komisija nije prekoračila svoje ovlasti, kako to argumentira Slovenija, te se retorički upitala kako bi reagirala Slovenija da je Hrvatska prva ušla u Europsku uniju, zaštitila svoj istarski teran i zabranila Sloveniji korištenje i prodaju kraškog terana.

Slovenija bi mogla ući u novi postupak

Slovenija bi mogla ući u novi postupak i odštetni zahtjev, s novim argumentom u kojemu bi se pozivala na kršenje prava Europske unije od strane Europske komisije, tvrdi ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Iako je "vinski spor" s Hrvatskom, kao i tužba protiv Europske komisije na tu temu, od dolaska nove vlade Janeza Janše u Sloveniji pomalo pao u drugi plan, i sadašnja vladajuća koalicija u kojoj dominira desnica "gubitak slovenskog terana" i "pobjedu" Hrvatske u tom sporu često stavlja na listu grijeha prijašnjih dviju vlada.

I sam premijer Janez Janša na tome je u svojim Twitter porukama osobito inzistirao jer je u prijašnjim dvjema vladama resor poljoprivrede pripadao sada oporbenim Socijalnim demokratima (SD) i njihovom tadašnjem predsjedniku te ministru poljoprivrede Dejanu Židanu koji je posebno ustrajavao u vinskom sporu s Hrvatskom i na podizanju tužbe protiv Europske komisije.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij