SITUACIJA SE PROMIJENILA
Velika konkurencija između tvrtki koje razvijaju cjepivo čini se da je srušila i cijene, jer se predviđalo da bi jedna doza mogla koštati između 30 i 150 eura.

I dok još uvijek traje borba farmaceutskih tvrtki diljem svijeta koje se natječu tko će prvi na tržište plasirati cjepivo protiv koronavirusa, ovih je dana francuski farmaceutski div Sanofi otkrio je da bi cijena trebala biti manja od 10 eura po dozi cjepiva.

"Trebat će cijepiti milijarde ljudi. Iako još nemamo konačnu cijenu, po našim procjenama ona će biti manja od deset eura", izjavio je predsjednik tvrtke Olivier Bogillot za radio postaju France Inter, piše Reuters. 

Već ranije konkurentska britansko-švedska tvrtka AstraZeneca iznijela je svoje procjene što se tiče cijena cjepiva, najavivši da bi njihovo cjepivo moglo koštati oko 2,5 eura po dozi.

Zbog konkurencije niže cijene

Velika konkurencija između tvrtki koje razvijaju cjepivo čini se da je srušila i cijene, jer u početku se predviđalo da bi jedna doza mogla koštati između 30 i 150 eura, a današnje procjene se uglavnom kreću između 3 i 15 eura po dozi. 

Globalno cijepljenje svjetskoj farmaceutskoj industriji moglo bi donijeti nekoliko desetaka milijardi eura prihoda, a svjetskim vladama podjednako velik trošak. 

Izvor : Vijesti.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij