hren

"Nalazimo se na svetom mjestu koje je simbol nacionalnog identiteta i duhovnog zajedništva obitelji hrvatskog naroda" - kazao je Splitsko-makarski nadbiskup Mons. Marin Barišić

– Nova crkva za koju ćemo od Svete Stolice zatražiti naslov basilica minor, a već je tako nazivamo, nadilazi razinu Solina pa i Splitsko-makarske nadbiskupije. Sagrađena na najsvetijem tlu naše Domovine, u Prasvetištu Gospe od Otoka, simbol je nacionalnog identiteta i duhovnog zajedništva obitelji hrvatskog naroda – bile su to emotivne riječi koje je Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio mnoštvu vjernika i uzvanika na velikoj svečanosti posvete novoizgrađene crkve Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

Mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje, a u koncelebraciji su bili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, novoimenovani nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Dražen Kutleša, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović i brojni drugi dekani, župnici te ostali svećenici.

Osim njih svečanost su uveličali župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, glavni nadzorni inženjer projekta Dalibor Kasalo, predstavnici glavnog izvođača poduzeća Lavčević d.d., i predstavnici svih drugih izvođača.

„Nalazimo se na mjestu čežnje tolikih naših predaka“

Emotivnim riječima vjernicima se na početku misnog slavlja obratio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

– Neizmjerna radost je biti danas ovdje. Nalazimo se na mjestu čežnje tolikih naših predaka, nalazimo se na mjestu narodnog pokrštenja, nalazimo se na mjestu koje čuva povijest dobrih i pobožnih hrvatskih kraljeva i kraljica, nalazimo se na Gospinom Otoku gdje su hodočastili sveci od kojih ću istaknuti samo svetog Ivana Pavla II. i sv. Majku Tereziju iz Kalkute. Zato smatram da živimo povlaštene trenutke povijesti. Božja providnost i dobrota nas je smjestila u ovo vrijeme kako bismo svjedočili divnim djelima koja nam čini Svesilni – kazao je Vidović.

Velika svečanost za građane Solina započela je svečanim ophodom od crkve Gospe od Otoka do nove crkve Svete Obitelji na čijem su ulazu Joško GalićDalibor Kasalo predali nadbiskupu Barišiću završno izvješće o završetku radova i uporabnu dozvolu za pastoralni centar i novu crkvu.

Basilica nadilazi razinu Solina, pa i Splitsko-makarske nadbiskupije

– Nova crkva za koju ćemo od Svete Stolice zatražiti naslov basilica minor, a već je tako nazivamo, nadilazi razinu Solina pa i Splitsko-makarske nadbiskupije. Sagrađena na najsvetijem tlu naše Domovine, u Prasvetištu Gospe od Otoka, simbol je nacionalnog identiteta i duhovnog zajedništva obitelji hrvatskog naroda. Uz radosni događaj posvete novoizgrađene crkve – neka i danas zazvone zvona Gospe od Otoka i sva zvona Lijepe naše – emotivan je bio Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Barišić je kazao da nam Bog dolazi ususret osobito na nekim mjestima koja nam više znače i zrače njegovom svetošću. Ta posebna sveta mjesta u službi su osobe i zajednice.

– Taj hram utjelovljena je Riječ, Sin Božji koji radi nas ljudi i radi našega spasenja posta čovjekom – članom ljudske obitelji. S njime i po njemu Crkva je zajednica vjernika – tijelo Kristovo – i svatko od nas hram je Božji, mjesto susreta s Kristom te njegovog boravka među nama – poručio je mons. Barišić u prigodnoj homiliji.

„Ozračje crkve prihvaća nas i posvješćuje da ne živimo samo za sebe“

Nastavljajući propovijed nadbiskup je konstatirao da se niječući Božju ljubav, koja je temelj i izvor svake druge ljubavi, čovjekova ljubav pretvara u mržnju.

– Ozračje crkve prihvaća nas i posvješćuje nam da ne živimo samo za sebe, da nismo izgubljeni u svemiru, nego da pripadamo zemaljskoj i nebeskoj obitelji. Želi nas ohrabriti da nadvladamo sebičnost i podjele na svim razinama: braka i obitelji, društva i svijeta, jer svi na istoj lađi putujemo prema našoj nadi. Neka rodbinska svijest i povezanost s Isusom Kristom, tvojim Sinom, u našoj novoj crkvi Svete Obitelji, raste u osobnoj meditaciji, a osobito u nedjeljnim liturgijskim slavljima do svoje punine – zaključio je nadbiskup mons. Barišić.

Barišić je prije 7 godina blagoslovio početak radova na gradnji

U nastavku je generalni vikar mons. Miroslav Vidović iznio nekoliko podataka o gradnji crkve.

– Natječaj za idejni projekt nove crkve na Gospinom Otoku u Solinu proveden je 2009. godine. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovio je 4. listopada 2013. gradilište i početak radova na gradnji nove crkve. Glavni projektant je Gordan Resan, a projektant konstrukcije Milan Crnogorac. Crkva je oblika elipse duga 45 metara, široka 34 metra te visoka od 12 do 17 metara. Autor idejnog rješenja je u suradnji s liturgičarem lijepo naglasio žarišna mjesta liturgije te pozicionirao oltar, ambon, sedes, svetohranište i krstionicu. Crkva je prozračna i nema stupova, a ispod oltara se nalazi kripta s grobnicama za splitsko-makarske nadbiskupe. Uz crkvu se nalazi moderni pastoralni centar s dva apartmana te vjeronaučnim dvoranama, stambenim prostorom za župnika, tehničkim blokom i popratnim prostorijama – rekao je Vidović na kraju svečanog misnog slavlja nakon čega su mons.  Barišić, Kutleša, Rogić, Palić, Puljić i župnikVidović i kancelar Vukorepa potpisali bulu o posveti crkve.

Ninčević, Boban i Krstulović Opara nisu krili ponos i zadovoljstvo

Dalibor Ninčević u izjavi nam je rekao da se ovim događajem oslikava cijela nacionalna i vjersku povijest Hrvata.

– Upravo ovdje na ovom povijesnom izvoru ova crkva je objedinila sve ono što je sveto. Ponosan sam kao gradonačelnik što živim u ovom vremenu i što imam privilegiju biti gradonačelnik u ovom bezvremenskom trenutku. Ovo je za vječnost – ponosan je Ninčević.

Na misnom slavlju sudjelovao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Kazao je da je prekrasno biti na ovom svetom mjestu, toliko bitnom i važnom za hrvatski narod.

– Ovdje smo započeli taj veliki put ponovnog preporoda u hrvatskoj nacionalnoj crkvi i na najljepši mogući način je otvorena jedna od najljepših bazilika u Republici Hrvatskoj. Osjetili smo svi skupa uistinu jednu prekrasnu vjerničku atmosferu i istinsku molitva brojnih okupljenih – kazao je Krstulović Opara.

Ponosan i ushićen bio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban koji je naglasio da je ovo tisućljetni projekt za grad Solin.

– Imao sam tu sreću da sam kao gradonačelnik Solina bio ovdje na izradi projektne dokumentacije. Osim toga sudjelovao sam i na polaganju kamena temeljca. Evo opet sam tu, ponovno sretan i ponosan. Želim vam naglasiti da ovo nije samo vjerski projekt, ovaj projekt  ima duboko povijesno značenje za cijeli ovaj prostor.  Dovršetkom ovakvih projekata razvijamo svijest, proširujemo ponudu vjerskog i kongresnog turizma te unaprjeđujemo nacionalnu baštinu – kazao je ponosno župan Boban.

Foto: Igor Jakšić DD

 

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij