hren

SPAS ZA TURIZAM
Vjerujemo kako je najava produžetka trajanja mjera do kraja godine samo tehničko pitanje, jer smo u svim najavama čuli da se mjere planiraju produžiti do početka sezone. To je nužno kako bismo sezonu dočekali spremni, jer je turizam i ključ oporavka hrvatskog gospodarstva, kaže Veljko Ostojić

Nove mjere Vlade teške oko 800 milijuna kuna, a koje se velikim dijelom odnose na turistički sektor, ovom će resoru koji čini 20-ak posto hrvatskog BDP-a uvelike pomoći da dočeka turističku 2021., a i neke turističke tvrtke će u posezoni ipak nešto produžiti rad svojih objekata, ukazuju u sektoru.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), krovnog resornog udruženja, jučer je tako komentirao kako su za pripremu iduće turističke godine ključne tri stvari, nastavak mjera potpora očuvanja radnih mjesta od rujna 2020. do početka iduće sezone, odnosno do kraja 2021., potom osiguranje sredstava za likvidnost i pripremu turističke sezone 2021., u dogovoru s HNB-om, HBOR-om i poslovnim bankama, kako bi se olakšalo odobrenje takozvanih korona kredita te moratorija i reprograma tamo gdje je to nužno te kao treće učinkovito korištenje sredstava iz fondova EU-a.

– Stoga HUT snažno pozdravlja mjere za oporavak gospodarstva koje je Vlada prekjučer objavila. Smatramo kako je to najvažnija karika u lancu zadržavanja radnih mjesta i opstojnosti poduzeća, što se i ove godine pokazalo kao jedan od ključeva sezone. Da su se na proljeće dogodile desetine tisuća otpuštenih radnika na Zavodu za zapošljavanje, ne bismo ih brzo mogli vratiti na posao i uspješno odraditi sezonu, stoga je mjera zadržavanja radnih mjesta bila ključna. Vjerujemo kako je najava produžetka trajanja mjera do kraja godine zapravo samo tehničko pitanje, jer smo u svim najavama čuli da se mjere planiraju produžiti do početka sezone. To je nužno kako bismo sljedeću sezonu dočekali spremni, jer je turizam ne samo značajan dionik u kreiranju BDP-a ove zemlje nego i ključ oporavka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, zaključio je Ostojić.

Čestitke Vladi

Hotelijeri također pozdravljaju mjere, s time da ukazuju na to kako u provedbi treba uzimati u obzir da se ne zakine onoga tko je radio, u odnosu na one koji uopće nisu ni otvarali objekte ili su otvorili tek manji dio pa samim time imaju pad prihoda veći od 60 posto.
Goran Fabris, predsjednik Uprave crikveničkog Jadrana istaknuo je kako pozdravlja odluku Vlade o nastavku potpora turističkom sektoru.

– Ujedno, za sve hotelijere svakako je bitan period i iza nove godine jer je sljedeća sezona, njena uspješna priprema te realizacija, važna jednako kao i ova godina. Svakako bi bilo poželjno da mjere uzmu u obzir činjenicu da su neke tvrtke kroz investicijski ciklus podigle svoje kapacitete, kvalitativno i kvantitativno, pa zbog organskog rasta obujma posla postoji rizik neostvarivanja uvjeta za te mjere, kazao je čelni čovjek Jadrana.

Opatijski hotelijer Kruno Kapetanović također je pozdravio donošenje Vladinih mjera.

– Mogu ocijeniti da je to nešto što je turizmu potrebno te čestitam Vladi i premijeru Plenkoviću na odlučnosti da sačuva sektor jer nam je pomoć zaista potrebna. Mi moramo očuvati kvalitetu, a očuvati je ne možemo bez radnika. Isto tako je važno da se mjere gledaju na mjesečnoj razini realizacije u odnosu na 2019. kako bi se nagradili oni objekti koji inače rade cijelu godinu i koji su bez ikakvih kalkulacija među prvima otvorili, čim su se u proljeće stekli uvjeti za otvaranje, kazao je Kapetanović dodajući kako je uvjeren da će provedbeni pravilnik ići u tom smjeru te zaključio kako je ove godine turistički sektor u Hrvatskoj dokazao koliko je žilav i koliko ima kvalitetan proizvod te je u datim uvjetima doista odradio maksimum.

Među najteže pogođenima ove koronasezonu su svakako turističke agencije. Katica Hauptfeld, vlasnica opatijske turističke agencije Katarina line jučer je komentirala kako su najavljene mjere za svaku pohvalu.

– Izvrsna je vijest da ćemo mjere imati do kraja godine jer ipak možemo drugačije planirati. To je odličan potez Vlade, za svaku pohvalu, iako bi bilo bolje da smo znali malo ranije jer su neke kolege već počele s otkazima s obzirom na to da nisu znali što će dalje biti s mjerama. Dakle, za svaku pohvalu, s obzirom na to da je ovo i za državu veliki rizik s obzirom na to da europski novac ustvari još nije stigao. Nama u Katarine lineu je ovo veliko olakšanje. Mi ćemo, konkretno, sada moći zadržati praktički skoro sve djelatnike i vrijeme pred nama, s obzirom na to da je sezona praktički stala, iskoristiti za edukacije, pripreme za iduću godinu, stvaranje još više novih programa, redizajn web stranice… U Katarina lineu smo primjerice prošlog mjeseca imali svega dva posto lanjskog prometa. Za rujan smo očekivali da ćemo jako dobro raditi, međutim, zbog crvenih lista je praktički sve otkazano, kazala je Hauptfeld podsjetivši i kako ove mjere znače i rasterećenje poslodavaca po pitanju davanja na plaću. Isto tako dodala je da bi bilo jako dobro kada bi tvrtke bile oslobođene ili bi im se smanjilo turističku članarinu. Naime, taj namet u ovoj godini kada su na koljenima, plaćaju prema realiziranom prometu u 2019. koja je bila rekordna turistička godina.

Smanjenje PDV-a

Ova je turistička djelatnica ukazala i kako je žalosno da je morala doći koronakriza da bi se svima dokazalo koliko je turizam važan, kao i da je sada vrijeme da se razmisli da se smanji PDV na turističke usluge koje nisu pokrivene sniženom stopom. Naime, i same agencije na razliku u cijeni plaćaju 25 posto, kao i na ostale usluge koje idu u paket aranžmane poput ulaznica u nacionalne parkove i slično.
Naslonjeni na agencije i u pravilu pred i posezonske grupe gostiju, a koje su ove godine izostale, su i turistički vodiči koji su također među najpogođenijima.

Marija Volf Puž, predsjednica Udruge vodiča Kvarnera, kazala je kako su ovom mjerom nažalost obuhvaćeni samo vodiči koji imaju registriranu samostalnu djelatnost, ali kako će mjere sigurno pomoći.

– Pozdravljamo ove najave i nadamo se samo da će se mjere ipak nastaviti do kraja ožujka jer tek tada počinjemo raditi. Još su neki detalji nedorečeni, primjerice hoćemo li biti oslobođeni plaćanja doprinosa, odnosno hoće li se oni otpisati i slično. Isto tako, nekim vodičima je uplaćeno 4.000 kuna već za rujan, drugi kažu da im još nije isplaćeno za svibanj ili lipanj tako da još ima dosta pitanja. U svakom slučaju pozdravljamo nastavak ovih mjera, a bilo bi dobro da se vodiče rastereti i komorskog doprinosa. Nadam se da će i oni to promijeniti, tko je nešto radio neka i plati određeni dio, ali tko stvarno nije radio, doista ga valja rasteretiti, odnosno otpisati ovu obvezu, kazala je Volf Puž dodajući kako se nije realno stalno uspoređivati s drugim zemljama s obzirom na to da vodiči u, primjerice, Italiji za sat vođenja zarade i po 200 do 300 eura, a koliko domaći vodiči mogu samo sanjati.

Ovog tjedna i sindikalisti su upozoravali kako su bez mjera u opasnosti deseci tisuća radnih mjesta u turizmu.

Sastanak sindikalista s ministricom

Nakon objave novih mjera u četvrtak, predstavnici sindikata imali su prilike sjesti na sastanak s ministricom Nikolinom Brnjac. Nakon sastanka Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kazala je kako je činjenica da se potpora za zaposlene nastavlja u neizmijenjenom obliku kod poslodavaca s padom prihoda većim od 60 posto izvrsna vijest.

– Mi smo još dali neke manje prijedloge koji će se možda usvojiti u provedenim mjerama, ali sve u svemu ni poslodavci više nisu tražili i imam osjećaj da smo dobili čak i više nego smo očekivali. Mjere traju do kraja prosinca jer se jednostavno iz tehničkih razloga nije moglo definirati duži rok. No dobro je da su u Vladi spremni razgovarati da se nastave i nakon toga. Tako da se ministrica stvarno založila i definitivno svi zajedno možemo odahnuti jer nama kao sindikatima to ne samo da znači očuvanje radnih mjesta, nego i bolju poziciju u daljnjim pregovorima kada radnici budu iscrpili sate preraspodjele, a tada ćemo biti u poziciji da moramo ponovo pregovarati s poslodavcima o čekanju i naknadi za vrijeme čekanja, komentirala je Cvitić. Također je dodala kako bi Ministarstvo rada trebalo definirati promjene oko naknade za nezaposlene s obzirom na to da u ovoj turističkoj godini nije realno očekivati da su zaposlenici ispunili kriterij od 9 mjeseci rada bez kojih radnik koji završi na Zavodu za zapošljavanje ne može ostvariti pravo na naknadu.

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij