hren

Sva oštećenja uzrokovana su poremećajem statike građevine djelovanjem prirodnih nepogoda, težinom same građevine, ali i neprestanim protokom vode

Vodovod i kanalizacija Split (ViK) kreće u obnovu Dioklecijanovog akvedukta na Mostinama, investiciju vrijednu ukupno 15 milijuna kuna. Radovi su podijeljeni u tri faze, a prva faza vrijednosti 5 milijuna kuna kreće u narednom periodu, raspisivanjem prve javne nabave. Kompletna obnova akvedukta, ovog jedinstvenog objekta ne samo spomeničke vrijednosti, već i sigurnosnog značaja jer se ispod njega odvija promet, trebala bi biti završena za tri godine.

Projekt obnove Dioklecijanovog akvedukta, spomenika nulte kategorije koji datira s kraja 3. i početka 4. stoljeća, sufinancira i Ministarstvo kulture RH putem javnog natječaja “Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu” za programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima. Prethodno su provedeni svi istražni konzervatorsko-restauratorski radovi kojom prigodom je ovaj objekt zatečen u izuzetno lošem stanju i potencijalno opasnom za okolinu, s nizom pukotina i odvajanja kamenih dijelova, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da je posljednji put značajnije obnavljan u drugoj polovici 19. stoljeća, za vrijeme austrougarske vladavine i tadašnjeg gradonačelnika Splita Bajamontija.

Kako je utvrđeno u Konzervatorsko-restauratorskom elaboratu sa smjernicama za obnovu, sva oštećenja uzrokovana su poremećajem statike građevine djelovanjem prirodnih nepogoda, težinom same građevine, ali i neprestanim protokom vode. Osim toga, na postojećim arhitektonskim snimcima izvršeno je ucrtavanje svih oštećenja i onečišćenja te označeni izvorni antički kameni blokovi prema kojima se može dobiti uvid u omjer izvornih i novih površina.

Obnova Dioklecijanovog akvedukta provodi se prema ViK-ovom godišnjem Planu izgradnje i održavanja komunalnih-vodnih građevina za 2020. usvojenom u prosincu 2019. godine, a iz ViK-a najavljuju kako će sukladno raspoloživim financijskim sredstvima obnavljati i graditi i druge vodno-komunalne građevine na području 13 gradova i općina svog djelovanja.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij