hren

Informatičar Vladimir Vince se u srpnju vratio u Hrvatsku iz inozemstva, samoizolirao se i tražio gdje se i kako može testirati. Ispalo je, rekao je, da je testirati se razmjerno lako, ali da je doznati detalje potrajalo: "U osmom mjesecu to ne bi smio biti problem doznati."

"Trebalo mi je 48 sati za doznati gdje se mogu testirati uz uputnicu, gdje se mogu testirati uz plaćanje, kako ide drive in", ispričao je.

Činjenica je, kazao je, da se s povećanim brojem zaraženih koronavirusom povećala i potreba za testiranjem ljudi, a do sredine kolovoza skoro da nije bilo načina prosječnom građaninu samoinicijativno doznati detalje o načinima testiranja. I zato:

"Kroz dva dana sam postavio stranicu koronatestiranje.com."

"Cilj mi je bio postaviti infrastrukturu u kojoj mi sami građani možemo brzo reagirati, brže nego možda same institucije koje nemaju kapaciteta reagirati tako brzo", objasnio je.

U međuvremenu je stranica i napredovala, pa se sada na njoj može razlikovati na kojim točkama u Hrvatskoj se može testirati uz plaćanje, a na kojima uz uputnicu.

"To je oblik građanskog samoorganiziranja... Inspirirala me je moja sestra koja je za vrijeme pandemije počela raditi grafike i objavljivati ih na Instagramu", pojasnio je.

Što se tiče ekonomije na daljinu, odnosno preko interneta zbog epidemije koronavirusa, uz ogradu da svakako da postoje zanimanja kod kojih to nije moguće, Vince je rekao da primjećuje neke vrlo pozitivne pomake.

"Vlada ima portal E-građani. Jedan od načina pristupa je tokenom, za što vam pristup izdaje FINA. U normalno vrijeme, kad bi vam broj istekao, svaki put ste morali ići tamo fizički kako bi vam tamo izdali novi broj. U vrijeme lockdowna to se može online", kazao je što ga je posebno obradovalo.

Izvor: Morski.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij