hren

NAJGORE U SPLITU
Uz strože mjere iduća dva tjedna epidemiolozi se nadaju manjem broju zaraženih

Splitsko-dalamatinska županija i dalje je vodeća u broju oboljelih od Covida-19 u Hrvatskoj, a zbog epidemije mnogi su se našli u neočekivanim gubicima.

Riječ je ponajprije o fitness centrima na splitskom području koje je lokalni stožer zatvorio bez dokaza o širenju zaraze. Gubitke bilježi i niz drugih djelatnosti, jer se svadbe i slična slavlja redom otkazuju. 

Cvijeće naručeno u ponedjeljak uglavnom će propasti. Vjenčanje ove subote imat će odlukom stožera samo 50 uzvanika, pa se u zadnji čas otkazuju stolovi, ali i cvjetni aranžmani.

"Mi smo u ovom svijeta trenutno očajni, ova sedmice specifično. Meni se osobno otkazalo 60 pireva za 2021. To je bilo prošle sedmice. Ja se više neću javljati na telefon, ne mogu izdržati, jako je teška situacija", poručila je Tamara Delić, vlasnica cvjećarnice.

Pad prometa osjećaju i u ugostiteljskim objektima.

"Kad su nas zemlje stavile na crvene liste osjetio se jedan veliki pad. Kao da se u tih par dana ispraznio cili grad. Ne samo grad nego i smještaj i tako da mislim će jesen bitti samo još gora", rekla je Antea Ćurin, vlasnica ugostiteljskog objekta.

Maske su sve češći rekvizit na ulicama, ali turistima koji i dalje odmaraju u županiji s najviše zaraženih to ne smeta.

"Kod nas ljudi uopće ne koriste maske, a ovdje u zatvorenim prostorima svi nose maske", izjavio je Tomas iz Švedske.

"Godišnji mi je gotov, nisam znala kako će to završiti. Milsila sam ukoliko će biti potrebni da se ranije vratim s godišnjeg odmora da ne ostanem u karanteni", rekla je Ivana iz Goričana.

Broj oboljelih iz kućne samoizolacije prati i ravnateljica splitskog zavoda za javno zdravstvo. Zbog pozitivnog člana obitelji i ona se testirala.

"Nisam nikad mislila da ću biti konakt nekoga u obitelji jer se svi uistinu jako držimo propisanih mjera, ali dogodi se tko zna gdje kakav propust. Ja sam se odmah testirala i negativna sam", kazala je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Vodeći epidemilog priznao je da je teško dokazati da su se pozitivne osobe zarazile baš u teretani ili fitness centru, stoga razmišljaju o nekim drukčijim modelima osim kompletnog zatvaranja.

"Gdje se utvrdi izvor zaraze, gdje se kod zaposlenika pronađe da su pozitivni u tom slučaju bi se te teretane na neko vrijeme, dok se ne provedu mjere dezinfekcije i dok zaposlenici ne ozdrave, zatvorile. Razgovaramo o tome, u ovom trenutku rješenje još ne znam, bit će uskoro", izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U međuvremenu splitska bolnica ima 48 hospitaliziranih pacijenta i priznaju da su već na rubu snaga.

"Kao što znate u cijeloj Hrvatskoj je deficitaran kadrovima, splitska bolnica je po tome specifična i sve to traže dodatne napore liječnika, sestara, ali i spremačica", poručio je Ivo Ivić, voditelj Klinike za infektologiju KBC Split.

Uz strože mjere iduća dva tjedna epidemiolozi se nadaju manjem broju zaraženih. 

Izvor : Vijesti.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij