hren

DRŽE DA BORAVAK LOVACA NA OTOCIMA ONEMOGUĆUJE NORMALAN ŽIVOT STANOVNIKA I DOVODI U OPASNOST OPSTANAK SUHOZIDA
Nakon što je Splitsko-dalmatinska županija krajem srpnja objavila  javni natječaj za davanje u zakup zajedničkih lovišta na otocima Drveniku Velom i Malom, na sastancima  obaju otočkih Mjesnih odbora donesena je odluka kojom se izražava protivljenje spomenutoj koncesiji. 

Smatraju da boravak lovaca na naseljenim otocima onemogućuje normalan život stanovništva, regularne poljoprivredne radove i razvitak ruralnoga turizma, a također dovodi u opasnost i opstanak suhozida, zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Stanovnici stoga smatraju da ni jedan od ova dva otoka nije pogodan za ustanovljavanje lovišta jer su sve parcele ograđene suhozidima, koji po zakonu sprječavaju prirodnu migraciju dlakave divljači.

Kako navode u svom priopćenju za medije, koje potpisuje Ivan Škoko, pretvaranje naših otoka u lovišta implicira degradaciju, umjesto napretka otoka u smjeru održivoga razvoja.

Stanovnici Drvenika Velog pokrenuli su i peticiju protiv ustanovljavanja lovišta na svom otoku te očekuju od Republike Hrvatske da im osigura pravo na neometano upravljanje vlastitim zemljištem.

- Stanovnici i vlasnici nekretnina i zemljišta ne dopuštaju da se životinje ubijaju na njihovim posjedima i ogradama jer i one imaju pravo za život - navode Drveničani u svom priopćenju.

Stoga pozivaju sve one koji žele potpisati navedenu peticiju da to naprave što prije jer je krajnji rok za njenu predaju Splitsko-dalmatinskoj županiji u ponedjeljak, 31. kolovoza. 

Peticija se može potpisati O V D J E


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij