hren

Na Županijskoj skupštini Dnevni red je imao 15 točaka od kojih je u javnosti najviše odjeknula posljednja točka u kojoj su oporbeni vijećnici pokrenuli postupak razrješenja predsjednika Županijske skupštine

U velikoj dvorani Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje održana je 34. po redu sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Na Županijskoj skupštini Dnevni red je imao 15 točaka od kojih je u javnosti najviše odjeknula posljednja točka u kojoj su oporbeni vijećnici pokrenuli postupak razrješenja Predsjednika Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslava Sapunara iz HGS-a. Upravo oko te točke vijećnici su vodili žustre i u nekim trenutcima vrlo burne rasprave.

Sjednica je protekla u najvišim epidemiološkim uvjetima i predsjednik skupštine Petroslav Sapunar upozorio je nazočne da se pridržavaju svih epidemioloških uvjeta. Povodom toga na početku je pozvao župana Blaženka Bobana da javnosti i vijećnicima uputi prigodne i upozoravajuće riječi.

“Žao mi je što pojedine kolege koriste medijski prostor kako bi apostrofirali svoj uspjeh”

– Već nekoliko dana brojka na području naše županije je velika. Želio bih skrenuti pozornost na visoke brojke. Prije svega mi se nikad ne osvrćemo na rad drugih županija, žao mi je što pojedine kolege koriste medijski prostor kako bi apostrofirali svoj uspjeh, oni se dotiču naše Splitsko-dalmatinske županije – upozorio je Boban.

Rekao je da je ovo razlog naše velike granice s Bosnom i Hercegovinom povezanosti s istom.

– Velike su dnevne fluktuacije mladih ljudi. Osim toga bile su brojne svadbene večere što u našoj županiji, što na području Bosne i Hercegovine s kojom smo povezani. Ovu priliku koristim i želim se zahvaliti našem županijskom epidemiološkom timu koji iscrpno i svakodnevno radi svoj posao potpuno čisto i profesionalno – kazao je Boban.

Naglasio je da je dobna struktura turista u našoj županiji gotovo 20 godina mlađa nego što je u Istri, Kvarneru i bilo kojoj drugoj županiji.

– Treba uzeti u obzir ove činjenice i ove detalje. Ne hodajte dragi mladi ljudi i ne prisiljavate županijske i nacionalne stožere da donose radikalne odluke. Na žalost zbog gospodarskih razloga ne možemo više potpuno sve zatvoriti. Molim vas držimo se uputa i idemo svi skupa pokazati da smo najbolji. Mi smo najljepša županija koja ima srce i dušu, idemo i ovaj put to pokazati svima – zaključio je.

Nakon toga oporba je pokušala 15. točku Dnevnog reda premjestiti na prvu točku Dnevnog reda, što u konačnici nije izglasano potrebitom većinom.

U aktualnom satu pojedini vijećnici imali su pripremljena svoja pitanja. Između ostalih Danica Baričević (HDZ) pitala je izvjestiteljicu Mariju Vuković pitanje o izgradnji reciklažnih dvorišta u gradu Splitu.

Marija Vuković je odgovorila da su prije dvije skupštine iznijeti svi podaci, pa su tu i navedena sva reciklažna dvorišta koja su u planu u gradu Splitu i okolici.

– Te smo aktivnosti uvelike poboljšali što govore podaci. U tijeku se ishođenja lokacijskih dozvola za nova reciklažna dvorišta – naglasila je Vuković.

Jadran Čizmić (HDZ) pitao je pročelnika Tomislava Đonlića pitanje vezano za realizaciju obnove Osnovne škole Jesenice (Dugi Rat) i športske dvorane unutar škole.

– Budući da građevinska dozvola istječe u 12. mjesecu, očekujem kako će radovi i izvođači odrediti u skorije vrijeme – zabrinut je Čizmić.

– Mi smo doista taj projekt stavili u javnu nabavu. U postupku nabave procijenjena vrijednost bila je viša od pristiglih ponuda. Morati ćemo revidirati ovaj projekt te ćemo izmijeniti neke njegove dijelove. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme riješiti ovaj problem – odgovorio mu je Đonlić.

Ante Pranić (NLM) je kroz svoje pitanje zamolio župana Bobana da gradu Vrgorcu županija pomogne uslijed kako je rekao nekorektnog ponašanja Ministarstva regionalnog razvoja uslijed podijele financijskih sredstava gradovima kroz istoimeno ministarstvo-

– Molim pomoć od županije glede toga jer je ovakvo ponašanje Ministarstva regionalnog razvoja izuzetno nekorektno – istaknuo je vrgorski gradonačelnik.

– Grad Vrgorac je do sada znao ishoditi sredstva iz EU fondova u kojima smo i mi dosta pomogli. Novi intervencijski plan je predvidio 238 milijuna kuna za Imotski i imotsku krajinu i 150 milijuna kuna za Sinj i sinjsku krajinu. Točno je da ovdje Vrgorca nema, ja sam spreman s gradonačelnikom sjesti i otići do resornog ministarstva – kazao je Boban te je nastavio:

– Dogovorit ćemo sastanak s novom ministricom jer je ovaj plan potpisan za vrijeme prošlog ministra i spreman sam vam pomoći – zaključio je.

Danijel Kukoč: “Očito je Sapunaru funkcija bitnija od poštivanja propisa”

Danijel Kukoč iz SDP-a kazao je da je 25. svibnja 2020. godine od strane oporbenih vijećnika Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije ponesen zahtjev za sazivanjem tematske sjednice na temu kronologije događaja i posljednice prodiranja virusa u dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici i rekao je da je on dostavljen predsjedniku Županijske skupštine Petroslavu Sapunaru.

– Također dana 8. lipnja 2020. godine predsjednik kluba vijećnika SDP-a poslao je predsjedniku skupštine podsjetnik na podneseni zahtjev. Prema Poslovniku o radu Županijske skupštine predsjednik je dužan sazvati sjednicu na obrazloženi zahtjev u roku od 15 dana od dana primitka toga zahtjeva. Dakle, zahtjev je podnijela jedna trećina vijećnika. Međutim na ovu temu nikad nije sazvana sjednica na ovu temu. Oglušio se na brojne javne pozive za sazivanje iste – upozorio je Kukoč.

Naglasio je da je zbog ovakvih poteza predsjednik nije dostojan obavljati ovako važnu funkcije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Svi potrebni materijali bili su pripremljeni već 26. svibnja 2020. godine čine se ponašanje predsjednika Sapunara još više kompromitira – napomenuo je te je nadodao:

– Jasno je da ovim potezima predsjednik ne poštiva poslovnik, zakon i propise. Skrećemo pažnju da gospodin Sapunar je čovjek koji predstavlja ovakvu skupštinu, želimo li svi skupa ovakvog čovjeka koji ne poštuje zakon još uvijek smatrati predsjednikom Županijske skupštine – kazao je postavljajući pitanje vijećnicima i javnosti.

– Ovim potezima uvelike se dovodi u sumnju moralna kompetenciju predsjednika skupštine. Očito je Sapunaru funkcija bitnija od poštivanja propisa – zaključio je.

Žustru raspravu vodili su vijećnik stranke Pametno Ante Renić i župan Blaženko Boban

– Žalosno je i tragično da u 2020. godini moramo nekoga uvjeravati da se u demokratskom i civiliziranom društvu moraju poštivati propisane procedure, pravila i zakoni. Svojim postupanjem i nepoštivanjem pravila ove institucije na čijem su čelu Petroslav Sapunar i Blaženko Boban oni su pljunuli na ovu instituciju. Mislim da svi oni koji se borili za demokraciju nisu se borili za bezakonje i ignoriranje procedura. U Poslovniku jasno piše, župan i predsjednik skupštine imaju dužnost sazvati sjednicu – kazao je Renić te nadodao:

– Tragično je i da ovaj odbor pored zdravih očiju ne može zaključiti jednoglasno da ovaj prijedlog nije sporan. To je sramotno. Sve se to događa zbog stranačke poslušnosti. Mora vam svima biti jasno, Petroslav Sapunar više nije dostojan ove funkcije, bez obzira ishod glasovanja – oštar je bio Renić.

Blaženko Boban mu je odgovorio te je od njega tražio ispriku za sve što je izrekao.

– Ispriku ne tražim samo u jednoj situaciji. Želim prije svega da mi pokažete dokument ili akt kojim ste zatražili sazivanje tematske sjednice. Rado ću ja vama taj dokumet pokazati. Tražim od vas ispriku. Ne želimo se vraćati u neka vremena koja ni u snu ni ja ni vi, a pogotovo naša djeca više ne žele doživjeti – kazao je župan Boban.

Petroslav Sapunar: “Vjerujem da ovakvih situacija više neće biti”

U konačnici burnu i dugotrajnu raspravu vijećnici su očekivano vodili oko posljednje točke Dnevnog reda, a koje je bila vezana za razrješenje Predsjednika Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslava Sapunara iz HGS-a. U konačnici prijedlog oporbe nije prošao, njih 18 je bilo za razrješenje, dok je ostalih 29 bilo protiv.

– Vjerujem da ovakvih situacija više neće biti. Nama nije do politike i ne smijemo skupštine svoditi na politička prepucavanja. Dužnost nam je donositi odluke koje će očuvati zdravlje naših stanovnika. Tematsku sjednicu nitko nije isključio, svaki dan imamo novosti oko pandemije Covida-19. Ne znamo što nas čeka u budućnosti. Ja uvijek nastojim u županiji kada imamo sjednicu izvještavati o svim aktualnostima u našoj županiji i posebno vodim računa o tome – rekao je na kraju Petroslav Sapunar koji je i nakon ove skupštine ostao na njenoj čelnoj poziciji.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij