hren

BITKA ZA SAD
Demokrati su i službeno nominirali Joea Bidena kao svojega kandidata na nadolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u, dok su republikanci odabrali Trumpa. Obojica su prihvatila nominacije te im predstoji borba na izborima i kampanja. Donosimo što biračima nudi svaki od njih.

Donald Trump protiv Joea Bidena. Predsjednik protiv izazivača. Njihov okršaj odgovorit će na pitanje tko će sljedeće četiri godine voditi najmoćniju zemlju na svijetu. Ni jedan ni drugi nisu pretjerano mladi.

Trump je mlađi i na početku drugog mandata imat će 74 godine. Biden bi, ako pobijedi, ušao u Bijelu kuću sa 78 godina i postao najstariji predsjednik u prvom mandatu u povijesti.

Iza Trumpa su četiri godine iskustva na mjestu predsjednika, a Biden je dvostruko dulje bio potpredsjednik u eri Baracka Obame. Desetljećima je bio i senator. I jedan i drugi posljednjih su dana u svojim izjavama jasno pokazali kakvu će retoriku koristiti u kampanji.

„Ja sam jedino što stoji između američkog sna i potpune anarhije, ludila i kaosa i tako je kako je. Ja predstavljam vas, ovdje sam. Nisam siguran da je to zavidna pozicija, ali tako je kako je“, izjavio je na skupu Donald Trump.

S druge strane, Joe Biden kampanju polako gradi na samome Trumpu i neuspjeloj borbi s pandemijom koronavirusa i rasnih nereda.

„Možemo izabrati put da postanemo bjesniji, s manje nade, s više podjela, put sjene i sumnje. Ili možemo izabrati drugačiji put i iskoristiti ovu priliku da zacijelimo, da se reformiramo, da se ujedinimo“, izjavio je.

A glavno je pitanje u kojem će smjeru krenuti SAD nakon ovih izbora. Donald Trump nema drastično drugačije ideje. Kada je riječ o gospodarstvu, on je već smanjio državne regulacije za poslodavce, srezao im poreze i poticao jačanje domaće proizvodnje.

Što se tiče međunarodnih odnosa, nastavit će s doktrinom Amerika na prvom mjestu. Dakle radit će po svome i neće se puno oslanjati na stare saveznike. Privest će kraju i formalno istupanje iz Pariškog klimatskog sporazuma, kao i Svjetske zdravstvene organizacije.

Obećao je i da će nastaviti izgradnju zida na granici s Meksikom, a za sada je osigurao novac za nešto više od pola zida.

S druge strane, Joe Biden želi povećati ulogu države i financijsku pomoć građanima pogođenima krizom nastalom zbog pandemije. I on želi poticati domaću proizvodnju.

Biden tvrdi i da će vratiti ugled SAD-a u svijetu i odbaciti Trumpov izolacionizam. Popravit će odnose sa saveznicima, NATO-om i vratiti se Pariškom klimatskom sporazumu.

Kaže i da će ukinuti politiku razdvajanja roditelja i djece migranata na granici. Odbacit će i Trumpovu zabranu ulaska u SAD za stanovnike više zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom.

Dakle Donald Trump želi nastaviti istim putem kojim je išao i ove četiri godine, dok Joe Biden namjerava poništiti Trumpove politike i vratiti se putu Baracka Obame. Što je od toga dvoje bolje za njihovu državu, Amerikanci će reći na izborima 3. studenoga.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij