hren

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je komentirao jučerašnji skok od 255 novozaraženih koronavirusom.

"Iznenadile su i mene brojke jer ujutro nisu bile takve, međutim, naknadno je još nekoliko podataka došlo iz određenih žarišta.

"Ništa. Razmišljamo o svim elementima i trudimo se naći način kako to zaustaviti", izjavio je Beroš za N1.

 Oko sjednice slovenske vlade i odluke o karanteni za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske rekao je da je bio na telefonu sa slovenskim ministrom.

"Obećao je javiti kada završi, još se nije javio" - rekao je Beroš na izlasku iz zgrade Vlade prije nego je Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu.

'Mi od naših brojeva novozaraženih ne možemo pobjeći'

Nešto kasnije, ministar Beroš je za RTL rekao da moramo biti zabrinuti dok je god virus među nama i pozivati na odgovorno ponašanje.

"Dva dana zaredom je broj veći od 200, danas 255, na taj način smo došli do kumulativne stope oboljelih u 14 dana koji iznosi 47, što je značajno. No, dobro je da je većina žarišta pod kontrolom i da znamo izvore širenja infekcije i njihove kontakte i epidemiolozi, kao i dosad, rade iznimno vrijedan posao, da bi zaustavili širenje infekcije", kazao je Beroš i dodao kako njihovi napori neće biti dovoljni i da se moramo odgovorno ponašati.

"Pogotovo to moramo zbog jednog detalja. Mnogi naši mladi koji su bili na jadranskoj obali pa su se, što je potpuno razumljivo, opustili, sada se vraćaju u kontinentalne domove i tu postoji opasnost da virus, ukoliko su zaraženi, prenesu na svoje starije i na svoje kompromitirane imunološki ukućane. To je nova i dodatna opasnost", kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li očekivati dodatni rast broja zaraženih, kazao je da je to teško reći. "Današnji broj je sigurno posljedica toga što je učinjeno više od 2300 testiranja, daleko najviše dosad. S toliko velikim brojem testiranja za očekivati je da će broj novooboljeh biti nešto veći", kazao je i dodao da moramo iz dana u dan i iz sata u sat pratiti situaciju i reagirati.

"Moje ranije upozorenje je korak u tome smislu. Virus se na ovaj način sa jedne mlađe populacije, čemu svjedočimo posljednjih 20-ak dana, jer je prosjek bio, prvo 31, a onda 36 godina, relativno mlađi ljudi. Sada njihovim povratkom na kontinent može doći do prenošenja virusa na stariju populaciju, što ne bi bilo dobro", kazao je ministar.

"Moguće je da ćemo početi više testirati"

Odgovorio je i na pitanje treba li testirati još i više, posebno jer ima asimptomatskih slučajeva.

"To se pitanje postavlja od početka. Imali smo strategiju koja je u početku polučila dobre rezultate. Mnogi znanstvenici se slažu da prvi i ovaj sljedeći val koji očekujemo u rujnu neće imati sve potpuno iste epidemiološke karakteristike. Lako je moguće da ćemo u jednom trenutku odlučiti početi više testirati", kazao je Beroš.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij