hren

Nakon kompletne provedbe javne nabave i odabira izvođača obala bi punim sjajem trebala zablistati 280 dana nakon početka radova. Vrijednost projekta je 38,9 milijuna kuna

Lučka uprava Split otvorila je postupak javne nabave za uređenje i obnovu Obale kneza Domagoja u Splitu. Projektni plan je da se obala proširi za gotovo 5,5 i produlji za 255 metra. To znači da će ukupna širina obale nakon obnove biti oko 9,5 metara.

Nadalje, pješački dio dodatno će se urediti zelenim površinama, drvoredom i niskim raslinjem, a sama šetnica bit će opremljena klupama i pametnim klupama.

Projekt vrijedan gotovo 40 milijuna kuna

Iz Lučke uprave kažu da će šetnica biti popločana kamenim pločama, a za realizaciju odvajanja funkcionalnih cjelina koristit će se kombinacija fizičkih barijera i vizualnih obrada hodnih površina. Vrijednost cijelog projekta je 38,9 milijuna kuna, a financiran je iz fondova Europske unije iz operativnog programa kohezije i konkurentnosti.

– To je još jedan od napora Lučke uprave Split da našu luku učinimo što konkurentnijom po pitanju sigurnosnog aspekta i samog pomorskog prometa. Ovo je početak izgradnje i revitalizacije istočne obale Grada Splita – kazao nam je ravnatelj splitske Lučke uprave Vice Mihanović.

Nakon kompletne provedbe javne nabave i odabira izvođača obala bi punim sjajem trebala zablistati 280 dana nakon početka radova. Konceptualno, kopneni dio nove obale zamišljen je kao javni prostor sa znatno većim kapacitetima i kvalitetnijom funkcionalnošću.

“Građanima se otvara niz novih mogućnosti i sadržaja”

– Brodovima je potrebno osigurati određenu širinu pješačkog koridora neposredno uz samu obalu gdje se može vršiti privez konopima za obalu, nesmetani ukrcaj i iskrcaj roba i putnika preko pristupnih mostića spuštenih na obalu, te napajanje brodova energentima, čija realizacija dolazi u koliziju s pješacima koji trebaju svoj koridor za siguran i nesmetani prolazak. S druge strane, takvo odjeljivanje ne smije biti striktno i isključivo, već diskretno, kako bi se zadržala jedinstvenost i nedjeljivost prostora – objasnili su iz Lučke uprave Split.

Vice Mihanović

Nadodaju da će obnovom ovog dijela splitske obale biti osigurana bolja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Ravnatelj Lučke uprave zadovoljno je naglasio da je ovaj projekt početak revitalizacije ovog dijela splitske obale.

– Ovo je značajan projekt jer će ovaj dio obale napokon postati prava gradska šetnica. Već sada mnogo naših stanovnika, otočana, ali i turista ovaj dio grada koriste kao šetnicu.

Možemo reći da smo ovim projektom konačno započeli revitalizaciju Obale kneza Domagoja. Nadalje, provedbom projekta građanima se otvara niz mogućnosti i sadržaja u kojima će moći uživati – zadovoljno je zaključio Mihanović.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij