RADNA SKUPINA
Manje od tri tjedna do početka nove nastavne godine Radna skupina koju je osnovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs razmatra moguće scenarije.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održava se sastanak Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Koordinatorica Radne skupine i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da je najupitniji nastavak nastave za djecu od 5. do 8. razreda i srednjih škola jer imaju specifičnosti koje trebaju razraditi.

Na pitanje hoće li djeca trebati nositi maske ponovila je da je preporuka da mala djeca ne nose maske jer ako se ne nosi pravilno, više je štete nego koristi. Studenti ih trebaju nositi. Još će vidjeti što će savjetovati Svjetska zdravstvena organizacija za više razrede.

Rekla je da će se napraviti i model kombinirane nastave barem za one učenike koji budu u samoizolaciji.

Andrijana Prskalo Maček iz CARNET-a rekla je da će raditi na tome da ne bude tehničkih problema. Rade na tome da spremno dočekaju jesen i pripremaju sve opcije.

Klinička psihologinja Tanja Sever rekla je da treba prevenirati probleme kod djece izazvane ''ovom ružnom situacijom''. Djeca u srednjim školama su najviše izložena, ali najviše trebaju kontakte, rekla je.

''Sva djeca u školu 7. rujna''

Ministar Radovan Fuchs rekao je da su detektirali sve specifičnosti u školama i da će mjere ovisiti o mogućnostima škola. ''Proboj će se rješavati kad se dogodi'', rekao je. Ponovio je da je polazišna točka da sva djeca kreću u školu 7. rujna. Vjeruje da maske neće biti obvezne, a razgovarat će se o tome hoće li biti na teret osnivača ili roditelja. Što se tiče skraćivanja sata, rekao je da ovisi o situaciji. U Zagrebu su dali suglasnost da se skrati sat na 40 minuta kako bi se do druge smjene mogla kompletno dezinficirati škola.

Fuchs je dodao da će sigurno plan biti gotov do 31. kolovoza, a nada se da će to biti što prije.

Tri modela nastave

Zadaća je Radne skupine razrada i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u školskim ustanovama te na visokim učilištima. Uoči početka sastanka sudionici su najavili da će razmatrati sve modele – redovita nastava u školama, kombinirani model i online nastava.

Radna skupina savjetodavno je tijelo koje do kraja kolovoza treba donijeti preporuke, a konačnu će odluku donijeti resorni ministar. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij