hren

NJEMAČKA bilježi najveći dnevni porast broja slučajeva koronavirusa u više od tri mjeseca, a mnoge europske zemlje trude se suzbiti širenje infekcije. Više od 1200 slučajeva zabilježeno je u srijedu u Njemačkoj. Dužnosnici kažu da je do porasta dijelom došlo zbog povratka građana s godišnjih odmora. Njemačka je svojim građanima savjetovala da izbjegavaju nepotrebna putovanja u neke dijelove Španjolske, piše BBC.

Istodobno, Francuska je u posljednja 24 sata imala 2524 nova slučaja, što je najveći broj u jednom danu otkako je u svibnju ukinut lockdown.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su zbog porasta infekcija Madrid i Baskija od utorka na popisu područja koja treba izbjegavati. Upozorenja za Aragon, Kataloniju i Navarru postoje od ranije. Njemačka je otpočetka pandemija imala 9000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.
Španjolska se suočava s najgorom stopom infekcije u zapadnoj Europi. Imala je 1418 novih slučajeva u utorak te objavila kako u zemlji postoji 675 aktivnih žarišta epidemije.

 

Salvador Macip, stručnjak za zdravstvene znanosti na Katalonijskom otvorenom sveučilištu, rekao je agenciji AFP da se zemlja nalazi u "kritičnom trenutku".

"Nalazimo se u trenutku da stvari mogu postati bolje ili gore. To znači da moramo upotrijebiti sva sredstva kako bismo suzbili epidemiju prije nego postane ozbiljna", rekao je Macip.

 

Ukupno je Španjolska dosad imala 326.000 zaraženih, što je najviše u zapadnoj Europi i na 11. mjestu u svijetu.

Bruxelles uveo obavezne maske i na svim javnim površinama

 

Nošenje maski postalo je obavezno na svim javnim površinama u srijedu u Bruxellesu uslijed porasta broja slučajeva. Odredba se odnosi na sve starije od 12 godina. Prije su maske bile obavezne samo u prenapučenim javnim prostorima i zatvorenim prostorima glavnog grada Belgije, kao što su trgovački centri.

Vlasti su objavile da su stroža pravila uvedena zbog širenja zaraze.

Bruxelles je prosječno dnevno bilježio 50 novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika tijekom prošlog tjedna. Policijske provjere se pojačavaju kako bi se osiguralo da građani slijede nova pravila. Propisi o nošenju maski u Belgiji trenutačno su među najstrožima u Europi. Belgija je imala više od 75.000 slučajeva koronavirusa i više od 9800 preminulih, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Otkazan Pariški maraton

Ovogodišnji Pariški maraton otkazan je zbog koronavirusa, objavili su organizatori u srijedu. Maraton se trebao održati 5. travnja, ali je zbog pandemije odgođen za 15. studenoga. Organizatori su rekli da su "pokušali sve kako bi se događaj održao, ali su se osjećali obaveznima otkazati ga".

"Bit će velikog razočaranja među onima koji su žrtvovali svoje vrijeme za treninge za ono što se pretvorilo u jesenski maraton", objavili su organizatori, koji sada rade na maratonu 2021. godine.

Ova je vijest stigla nakon što je Pariz postao posljednji francuski grad u kojem je obavezno nošenje maski na frekventnim javnim prostorima. Maske su već postale obavezne u cijeloj zemlji u zatvorenim javnim prostorima. Glasnogovornik vlade u srijedu je rekao kako će Francuska postupno pojačavati policijske provjere kako bi se osiguralo da građani poštuju socijalno distanciranje i da nose maske tamo gdje je to obavezno.

 

"Prijelomna točka"

"Na prijelomnoj smo točki. Mobilizirat ćemo policijske snage kako bi obavljale provjere", rekao je glasnogovornik Gabriel Attal novinarima.

Francuska je dosad zabilježila ukupno 206.696 slučajeva koronavirusa.

U srijedu je Grčka izvijestila od 262 nova slučaja koronavirusa, što je najviše u jednom danu od početka pandemije. Ukupno je dosad u zemlji bilo 216 preminulih i 6177 zaraženih.

Zbog porasta broja zaraženih posljednjih tjedana, vlasti su uvele policijski sat za restorane i barove u nekim od glavnih turističkih odredišta, iako je u tijeku vrhunac turističke sezone. Također su uvedena i ograničenja na dolaske iz nekoliko zemalja Europske unije i Balkana, piše BBC.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij