IZVANREDNO STANJE
Libanon je u srijedu proglasio izvanredno stanje na dva tjedna za grad Bejrut, nakon katastrofalne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od sto ljudi, a više tisuća je ozlijeđeno. Stanovnici opustošenog Bejruta pokušavaju se u srijedu nositi s posljedicama eksplozije, uz već postojeću ekonomsku krizu i pandemiju koronavirusa. U iduća dva tjedna, vrhovna vojna vlast bit će zadužena za pitanja sigurnosti

Libanonska vlada je također odlučila staviti u kućni pritvor sve dužnosnike bejrutske luke koji su bili zaduženi za nadzor skladišta i za sigurnost, objavio je jedan ministar. Nije jasno koliko će ih biti u kućnom pritvoru i na kojim su funkcijama bili. Vojska će provjeravati drže li se kućnog pritvora sve dok se ne utvrdi odgovornost za jučerašnju eksploziju.

Miris dima, krvi i smrti dominira u luci u Bejrutu u srijedu dok libanonska vojska posvuda traži preživjele a pod ruševinama često nalazi samo tijela.

"Ne prilazite molim. Nosite dvije maske za vlastitu sigurnost", viče jedan volonter civilne zaštite.

U utorak katastrofalna eksplozija potresla je bejrutsku luku a u zrak se uzdigao oblak u obliku gljive. Poginulo je više od 100 ljudi, tisuće su ranjene a bez krova nad glavom ostalo je između 200.000 i 300.000 ljudi.

Strašno razaranje prisutno je svuda u luci, a uništen je i hangar u kojem je navodno bilo 2750 tona amonijevog nitrata koji je eksplodirao nakon što je tamo bio uskladišten šest godina.

Ljudi su osjetili kako se zemlja trese pod njihovim nogama prije nego li su ugledali vatrenu kuglu. Libanonski seizmolozi kažu da je eksplozija bila ekvivalentna potresu magnitude 4.3.

Udar se osjetio i na udaljenom Cipru.

Mnogi su razaranja nazvali "apokalipsom." "Svjedočili smo građanskom ratu, slušali smo bombe, ali ništa nije kao ovo", rekao je Sam Zeidan, inžinjer.

Nijedna zgrada u krugu luke nije pošteđena od rušenja, a u područjima udaljenim i 45 kilometara od mjesta eksplozije, sva su prozorska stakla popucala.

"Srušili su nam se zidovi u kući, na sreću bili smo vani", rekla je Claude iz luksuzne četvrti Sursock koja je pretrpjela golemu štetu.

Jedna je žena s oštećenog balkona vikala: "Naš predsjednik, naša vlada i parlament moraju odmah dati ostavku".

Libanon je trenutno pogođen najtežom ekonomskom krizom otkad je završio rat koji je trajao od 1975-1990.

Uz to je došao covid-19, i Libanon je morao nekoliko puta nametati mjere karantene, jer kad bi se ukinule, broj slučajeva ponovno bi počeo rasti.

Bejrutska luka glavna je arterija u zemlji, budući da Libanon uvozi većinu osnovnih prehrambenih proizvoda.

Među ostalim, uništeni su silosi sa žitom u luci.

Analitičari predviđaju da će eksplozija dodatno produbiti ekonomsku krizu s kojom je suočena zemlja.

"Ako pogledamo uništenje silosa, to znači da idemo prema gladi i nedostatku kruha", rekao je Makram Rabah, predavač na Odjelu za povijest Američkog sveučilišta u Bejrutu.

"Vode nas korumpirani političari, imamo koronavirus i sad ovo. To je previše", rekla je Pamela Hanna, koja je izgubila kolege u eksploziji.

"Beskućnici smo. S nama je gotovo. Željela bih da sam umrla", kaže Lara, dok pregledava štetu unutar kuće podignute na području luke.

Ona smatra da je do eksplozije došlo zbog napada, iako vlada to niječe. "Čuli smo avion prije eksplozije", kaže ona.

Uzroci se još moraju utvrditi, ali premijer Hassan Diab krivi oko 2750 tona amonijevog nitrata koji je šest godina bio uskladišten u hangaru u luci bez dostatnih sigurnosnih mjera.


Bejrut, dan poslije

On je obećao da će se objaviti sve činjenice oko tog opasnog skladišta koje je tamo od 2014.

Tisuće ozlijeđenih preplavile su bolnice u Bejrutu kojima nedostaje medicinskog materijala i oprema. Tri glavne privatne bolnice su izvan pogona nakon eksplozije.

Međunarodni odbor Crvenog križa govori o 4000 ozlijeđenih, od kojih su neki u teškom stanju pa bi broj mrtvih mogao rasti.

Izvor : Tportal

 

KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij