hren

PORUKE IZ KNINA
Za mnoga nedjela prema Hrvatima još nitko nije odgovarao. Utoliko još više žalimo za zločinima s hrvatske strane, kojih je, nažalost, bilo. Legitimno pravo na obranu ne može biti opravdanje za nedjelo", dodao je Plenković

Premijer Andrej Plenković održao je u Kninu prilično snažan govor, kakav dosad nije bilo moguće čuti od nekog HDZ-ovog predsjednika Vlade. Otvoreno je poručio kako “žali zbog svakog nespriječenog zločina nad Srbima tijekom i nakon Oluje”.

“Današnji dan obilježavamo u duhu ponosa, a prožet je pijetetom. Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz drevnog Knina, kolijevke hrvatske državnosti. Povijesni trenutak prizora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kako ljubi zastavu na Kninskoj tvrđavi i danas budi jake emocije i osjećaj ponosa i zahvalnosti. Taj je trenutak značio da je rat završio i da će se stotine tisuća prognanih vratiti u svoje domove. Ništa ne bi bilo moguće bez pobjede u Oluji, kojom je osigurana opstojnost Hrvatske. Ona je bila prekretnica za mir i stabilnost jugoistočnog dijela Europe”, ustvrdio je Plenković, dodajući da nas obuzima osjećaj zahvalnosti prema hrvatskim braniteljima i “trajna obveza nas koji smo danas baštinici tada izvojevane slobode”.

Mladima u Hrvatskoj poručio je da cijene današnju slobodu i grade uključivo i moderno društvo, zemlju samosvjesnih ljudi.

“Pobjednik koji ne zna praštati, sije klice budućih zala i razdora. To hrvatski narod ne želi. To su bile riječi predsjednika Tuđmana u Vukovaru koje je uputio 1997. u Vukovaru srpskim povratnicima. Te poruke i danas odjekuju.

Žalimo zbog svih stradalih u Domovinskom ratu. Ne samo Hrvata, nego i Srba i ljudi svih drugih nacionalnosti. Prisjećamo se i svih civilnih žrtava stradalih u ime velikosrpske ideologije. Za mnoga od tih nedjela još nitko nije odgovarao. Utoliko još više žalimo za zločinima s hrvatske strane, kojih je, nažalost, bilo. Legitimno pravo na obranu ne može biti opravdanje za nedjelo”, dodao je Plenković.

Kaže da je svjestan kako je hrvatska pobjeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koji je povezuju s odlaskom s okupiranih područja.

“Za mnoge Srbe Oluja je zbijeg. Danas, 25 godina poslije vrijeme je da staloženo sagledamo slojevitost tadašnjih zbivanja. Hrvatska je nakon Oluje učinila velike napore da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća koje treba otkloniti, kako bi imali sve uvjete za život dostojan 21. stoljeća. Mnogi su hrvatski Srbi bili hrvatski branitelji i time se ponosimo.

Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda, već i svršetak rata koji je stvorio uvjete za njihov povratak u Hrvatsku. Vrijedi iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi, bila hrvatska ili srpska,. Pijetet prema hrvatskim žrtvama od Vukovara i Škabrnje, nedužnim srpskim žrtvama od Paolin Dvora do Varivoda. Unatoč svemu žalimo zbog svakog nespriječenog zločina. Isto to očekujemo i od svakog hrvatskog čovjeka i predstavnika srpske manjine, koji moraju osuditi svaki zločin prema Hrvatima. Hrvatsko društvo mora ići naprijed, a iskrena pomirba može se graditi samo na istini”, zaključio je Plenković.

Bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja, svi zločini koji ne zastarijevaju bit će i dalje procesuirani, dodao je i poručio;

“Hrvatska je bila napadnuta, branila se i izvojevala slobodu. Hrvatska je pružila ruku pomirbe i sada gradi svoju budućnost”.

 

Foto: Davor Kovačević
Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij