Predsjednik Zoran Milanović sinoć je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi priredio prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko,  umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić Livno, 2. gardijska brigada HVO-a Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Predstavnik hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja Ante Gotovina rekao je da je sretan što su svi zajedno u Kninu, na tvrđavi kralja Zvonimira, u predvečerje velike obljetnice.

- Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno, rekao je Gotovina, zahvalivši Milanoviću na odlikovanjima.

Milanović je rekao da za sve postoji vrijeme te da je 25 godina nakon velike pobjede vrijeme da se okupimo, da budemo zajedno i da si još jednom ponovimo koliko su to velike stvari koje je mala grupa ljudi učinila i postigla, izlažući sebe, svoj život i sigurnost, u korist velikog broja ljudi, hrvatske nacije i države.

- Ovo je prilika da se okupimo i da razgovaramo i da ponovimo još jednom da je rat koji smo vodili i koji nam je bio nametnut bio pravedan, nažalost nužan i neizbježan i da u njemu nikada, usprkos nekim posrnućima, nismo pali ili posrnuli u ponor moralne katastrofe. To nam se nije dogodilo i to dijeli velike od malih, ljude od neljudi, poručio je Milanović.

Dodao je da je bilo pokušaja, "zamišljenih u nekim centrima ili ne", da se hrvatski oslobodilački rat prikaže kao zločinački pothvat.

- To srećom, kažem srećom jer i sreća je bila faktor, nije uspjelo, rekao je Milanović.

Odluku o odlikovanju hrvatskih postrojbi iz BiH nazvao je dugom časti rekavši da to nije usmjereno ni protiv koga te da je motivacija za to isključivo ljudska.

- 25 godina kasnije tu smo, gledamo natrag, ali prije svega gledamo naprijed, svjesni svih izazova, zamki, nepoznanica, stvari za koje ne znamo da nas čekaju, ali ono što sigurno, s dubokim uvjerenjem i ljudskim nadanjem mogu reći, da su ratovi gotovi i da je te ratove Hrvatska za jedno dugo razdoblje dobila, poručio je.

Zajedno generali HV-a i HVO-a

Predsjednik je odlikovao devetoricu ratnih zapovjednika Veleredom kralja Petra Krešimira četvrtog s lentom i Danicom, i to za izniman doprinos stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, ali i za zasluge u izgradnji Hrvatske vojske i za osobite uspjehe u zapovijedanju postrojbama.

- Odlikovanje vidim kao priznanje cijeloj 4. gardijskoj brigadi i meni je bila čast i ponos voditi 4. brigadu u Domovinskom ratu, voditi te hrvatske branitelje, rekao je Damir Krstičević.

25 godina nakon Oluje, na kninskoj tvrđavi zajedno generali Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Predsjednik je odlikovao četiri brigade HVO-a i specijalnu policiju.

- S ovim odličjem će biti odlikovani svi pripadnici, živi heroji specijalne policije, kao i poginuli vitezovi koji su dali svoje živote na oltar domovine, rekao je Zlatan Mijo Jelić, general-bojnik HV-a i HVO-a.

U ime odlikovanih, na prijemu se nazočnima obratio general-pukovnik Đuro Dečak.

- U ime nas odlikovanih, zahvaljujem se što ste dali čast našim suborcima iz Bosne i Hercegovine koji su s nama od prvoga dana branili Republiku Hrvatsku. Nadam se da ovo neće biti naš zadnji susret i da ćete i dalje ostaviti otvorena vrata prema nama koji smo pokušali i uspjeli 1995. godine ostvariti nezavisnost Republike Hrvatske, rekao je Dečak.

U čin general-pukovnika promaknuti su general-bojnik Siniša Jurković, general bojnik Mate Pađen i general-bojnik Boris Šerić. U čin general-bojnika promaknuti su brigadni general Ivica Kinder i brigadni general Boris Zdilar.

U čin brigadnog generala promaknut je brigadir Ivan Raos koji priznaje kako mu je iznimna čast i ponos biti promaknut u čin generala upravo na 25. obljetnicu Oluje.

- Posebne emocije su prisjećajući se i svih branitelja i njihovih obitelji, a posebno ističem pripadnike svoje gardijske brigade, legendarne Tigrove. Put od vojnika do generala pun je izazova, međutim ukoliko imate potporu obitelji što sam ja imao od samoga početka, svakako je ostvariv. Puno dugujem i svojim roditeljima, veliko im hvala na podršci od samog početka, rekao je Raos.

Svečanost na Kninskoj tvrđavi svojim nastupom uveličala je Klapa Ministarstva unutarnjih poslova Sv. Mihovil.

Prijemu su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik grada Knina Marko Jelić i drugi.

Hrvatska televizija danas u 8 sati počinje u specijalnoj emisiji izravno pratiti obilježavanje 25. obljetnice Oluje.

Izvor : HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij