hren

UNATOČ KORONA VIRUSU
Podaci Državnog zavoda za statistiku govore kako nisu zabilježena znatnija odstupanja broja umrlih u odnosu na promatrano razdobolje prošlih godina. Pandemija se odrazila na svadbene svečanosti...

Ukupan broj umrlih u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do lipnja 2020. pao je za 3,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 985 manje, objavio je Državni zavod za statistiku u upravo objavljenom dokumentu pod nazivom: “Učinci pandemije bolesti COVID-19 na društveno-ekonomske pokazatelje”.

Kako navode, podaci pokazuju da, unatoč pandemiji bolesti COVID-19, nisu zabilježena znatnija odstupanja broja umrlih u odnosu na promatrano razdoblje prethodnih godina.

U lipnju 2020. zabilježen je porast broja umrlih osoba, i to za 8,0% u odnosu na lipanj 2019., odnosno bilo je 300 umrlih više nego u istome mjesecu prethodne godine.

Osim privremenih podataka o umrlima po mjesecima za 2019. i 2020., grafikon prikazuje i konačne podatke za razdoblje od 2011. do 2019.

Pritom se napominje da privremeni podaci o umrlima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima. Privremeni podaci odnose se na mjesec upisa u državne matice, a ne na mjesec događaja.

 

Sklopljeni brakovi

Pandemija bolesti COVID-19 odrazila se i na uvođenje mjera zabrane održavanja svadbenih svečanosti u prvoj polovici 2020, kažu u DZS-u.

Grafikon prikazuje broj sklopljenih brakova po mjesecima od siječnja 2015. do lipnja 2020. Vidljivo je da je najviše brakova redovito sklopljeno u proljetnim mjesecima te u kasno ljeto, dok je najmanje brakova sklopljeno u zimskim mjesecima.

Iako je proljeće popularno godišnje doba za ulazak u bračnu zajednicu, u jednome proljetnome mjesecu iz godine u godinu ostvareno je najmanje sklopljenih brakova.

Naime, prema konačnim podacima, ožujak je mjesec s najmanjim brojem sklopljenih brakova te je u ostalim proljetnim mjesecima broj sklopljenih brakova redovito bio u porastu. Pandemija bolesti COVID-19 odrazila se i na tu pojavu, pa se trend kretanja u 2020. izmijenio. U travnju 2020. broj sklopljenih brakova manji je za 190 u odnosu na ožujak 2020., odnosno sklopljeno je 35,8% brakova manje nego u prethodnome mjesecu.

Izvor: 24sata.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij