hren

Predsjednik Franjo Tuđman nije bio na konstituirajućoj sjednici Sabora 7. rujna 1992., a na konstituirajuću sjednicu trećeg saziva 28. studenoga 1995. poslao je predstojnika svog Ureda Ivu Sanadera

Deseti saziv Sabora polako već ulazi u kolotečinu, jučer su na dnevnom redu bili sasvim »obični« zakon i odluke. Ali, u javnom prostoru još se komentira prošlotjedna konstituirajuća sjednica Sabora.

HDZ-ov veteran Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, koji je politički bio aktivan i tijekom devedesetih godina, jučer je gostovao na N1 televiziji i tom se prigodom ponovo kritički osvrnuo na nedolazak predsjednika Zorana Milanovića na konstituirajuću sjednicu.

– Žao mi je što predsjednik Milanović nije, kao svi raniji predsjednici u 30-godišnjoj povijesti neovisne, slobodne, demokratske Hrvatske, došao na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora. Nigdje nije propisano da je on to morao napraviti, naravno, nije to morao.

Ali, bio bi to red i time bi iskazao svoje poštovanje jednoj instituciji, koja je izabrana od naroda. Jednako kao što je on izabran od naroda. Svi mi moramo odavati poštovanje institucijama, ne osobama, ne političkim skupinama nego institucijama. On je svojim nedolaskom zapravo na neki način povrijedio sve one koji su, kao i on, izabrani od naroda u instituciju koju valja poštovati, izjavio je Reiner.

Paragin prijedlog​

Međutim, saborski stenogrami konstituirajućih sjednica drugog i trećeg saziva Sabora ne potvrđuju Reinerovo uvjerenje da su svi predsjednici Republike prije Milanovića nazočili konstituiranjima hrvatskog parlamenta.

Štoviše, Franjo Tuđman nije kao predsjednik bio niti na jednoj konstituirajućoj sjednici Sabora. On je 1990. izabran u prvi saziv Sabora i stoga je 30. svibnja kao zastupnik došao na njegovo konstituiranje.

Tog dana su zastupnici izabrali Tuđmana za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. Ali, Tuđmana nije bilo na konstituirajućim sjednicama Sabora ni 7. rujna 1992. ni 28. studenoga 1995., što nedvojbeno proizlazi iz službenih stenograma.

Nakon izbora održanih 2. kolovoza 1992., zastupnici su se u Saboru prvi put okupili 7. rujna, a sjednicu je otvorio najstariji među njima – Stjepan Sulimanec.

U svom govoru, punom njegovih poznatih kitnjastih rečenica, Sulimanac je na prvom mjestu pozdravio premijera Hrvoja Šarinića i članove njegove Vlade, koju je, u skladu s tada važećim Ustavom, imenovao predsjednik Tuđman, a Zastupnički dom Sabora joj povjerenje izglasao 8. rujna.

Tuđmana nije bilo u sabornici, a Sulimanec je rekao da je predsjednik »temeljem članka 98. Ustava sazvao Zastupnički dom na prvo zasjedanje«. Prije izbora Stjepana Mesića za predsjednika Zastupničkog doma, čime je Sabor konstituiran, promijenjen je Poslovnik, a u raspravi je predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga tražio da se u taj dokument ugradi pravo zastupnika da raspravljaju o poslanicama predsjednika Republike.

Naime, 8. rujna je Tuđman stigao u Sabor kako bi izgovorio svoju poslanicu, no o njoj se nije raspravljalo, s obzirom na to da je Paragin prijedlog, jer nije bio suglasan s ustavnom pozicijom predsjednika Republike, odbijen. To je, dakle, sve što se tiče Tuđmana i konstituirajuće sjednice drugog saziva Sabora, on na njoj nije bio, ali je sutradan govorio zastupnicima.

Ispred tv ekrana

Jednako je Tuđman postupio i kada se konstituirao treći saziv Sabora, s tim da ni idući dan, jer tada nije imao poslanicu, nije bio u sabornici. Konstituirajuća sjednica trećeg saziva održana je 28. studenoga 1995., a otvorio ju je, u svojstvu najstarijeg zastupnika, umirovljeni general Janko Bobetko, jer je Sulimanec godinu dana ranije preminuo.

Bobetko je na početku, pozdravljajući prisutne goste, pozdravio i predstojnika Ureda predsjednika Ivu Sanadera. Predsjednik Tuđman je, znači, na konstituirajuću sjednicu trećeg saziva Sabora poslao predstojnika svog Ureda Sanadera.

Bobetko je također pročitao da je predsjednik Republike temeljem članka 98. Ustava sazvao Zastupnički dom na prvo zasjedanje. Za predsjednika tog tijela, a ujedno i Sabora, izabran je Vlatko Pavletić.

Njegov je nastupni govor, ako nije u to vrijeme imao drugih obaveza, Tuđman pratio ispred televizijskog ekrana. Predsjednikov je glavni posao nakon parlamentarnih izbora bio imenovanje vlade Zlatka Mateše, kojoj su zastupnici povjerenje izglasali 29. studenoga 1995. godine.

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij