hren

Pomoćnik ministra kap. Siniša Orlić i izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac posjetili su ovih danatvrtku Dinamarin u Rijeci i razgledali tanker Kijac, koji se pridružuje europskoj mreži brodova čistača mora za područje Jadranskog mora, koji je suvremenom opremom za suzbijanje onečišćenja opremila Europska agencija za pomorsku sigurnost.

Brod Kijac, hrvatske zastave dužine 93 m, prvi je hrvatski brod čistač mora koji je uvršten u mrežu brodova čistača Europske agencije za pomorsku sigurnost, što predstavlja izniman doprinos u provedbi zaštite Jadranskog mora, osobito u pogledu brzine i učinkovitosti reagiranja u slučaju iznenadnog onečišćenja mora velikih razmjera. Brod je opremljen specijaliziranom opremom za suzbijanje onečišćenja mora velikih razmjera, i to branama, skimerima, sustavom za raspršivanje disperzanata te detekcijskim sustavom uljnih onečišćenja.

Europska agencija za pomorsku sigurnost u okviru svojih usluga koje pruža državama članicama EU, trenutno osigurava i održava 16 potpuno opremljenih brodova za reagiranje na uljna onečišćenja širom Europe.

Podsjetimo kako je spremnost na pravovremeno reagiranje u slučaju onečišćenja mora i priobalja, nije moguće bez odgovarajuće tehnološke opremljenosti osoblja i plovila. U tom pogledu, opremanje broda Kijac značajan je doprinos očuvanju krhkog eko-sustava Jadranskog mora.

Izvor: Morski.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij