Uz epidemiološke mjere i prvi put bez predsjednika Republike svečano je konstituiran 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti. Dvije trećine zastupnika prvi su put u toj ulozi. Svoje predstavnike, uz nacionalne manjine i dijasporu, ima 25 stranaka. Trzavica, već prvi dan, nije nedostajalo.

Samo 17 dana nakon izbora - konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora. Pa i ne čudi što je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković od jutra dobro raspoložen. Lijep je dan, kaže i dodaje kako je s "manjincima sve dobro prošlo" i da su se usuglasili s programom Vlade. 

Suglasja zato nema o tome treba li u Saboru danas biti i predsjednik države Zoran Milanović. Njegov bivši stranački suborac Arsen Bauk kaže da predsjednik nije saborski fikus.  Smatra da ako netko misli da je predsjednikov nedolazak izraz nepoštovanja, onda neka u Ustav stavi da je dolazak predsjednika obavezan.

Škoro: Neću otići

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro već je kao zastupnik HDZ-a bio u Saboru, ali je nakon samo 10 mjeseci otišao. Sad kaže - isti scenarij nećemo gledati. "Neću otići, bit ću dobar, pošten i korektan potpredsjednik", kaže.

Tomislavu Tomaševiću ovo je prvo saborsko iskustvo, u koje ulazi prepun ambicija, ali i crnih slutnji. Kaže kako je uloga koalicije Možemo da budu žestoka i konstruktivna oporba. Očekuju, dodaje, da Sabor neće dugo trajati i da ćemo imati brzo izbore zbog tanke većine.

Bulj sa sinjskom kapom i Alkom

Žestoke saborske okršaje najavljuje i jedan od najaktivnijih zastupnika u prošlom sazivu - Miro Bulj iz Mosta, koji je u Sabor ušao sa sinjskom kapom i maskom. Poruka je, kaže, da se zastupnici ne smiju stiditi krajeva iz kojih dolaze i da se za njih moraju boriti.

Mi ćemo se maksimalno truditi što se tiče prijedloga i amandmana jer to je moj interes da Sabor bude  ključno mjesto odlučivanja a nikako nekakvo mjesto sa strane. Mi zastupnici moramo ispunjati ono za što nas je narod birao, dodao je Bulj.

Peović jedina suzdržana i jedina protiv Škore

Katarina Peović je jedina bila suzdržana u glasovanju za predsjednika Sabora Jandrokovića i potpredsjednike iz rdova vladajućih Reinera i Sanadera. Glasovala je i protiv imenovanja Miroslava Škore za potpredsjednika jer smatra da je njezin glas protiv - glas "protiv politizacije i zabrane pobačaja" te glas protiv antimanjinske politike.

- Bit ćemo snažna glasna oporba, konstruktivna. Ne kritizirati radi kriotike već iznositi rješenja. Čeka nas teško razdoblje , čeka nas teška jesen  gospodarska jesen nužne su reforme, izjavila je Marijana Puljak (Pametno).

Hasanbegović  i Pupovac

- Želim iz prve ruke promatrati ono što je, dakle raspodjelu novca poreznih obveznika, ono što je gospodin Josipović nazvao etno biznisom, izjavio je Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta.

- Mislite na Korifeja sa specifičnom kapom, odgovorio mu je preko novinara Milorad Pupovac (SDSS).

Tomašević  i Grmoja, šala ili prijetnja

Svašta su, čini se, jedan drugome rekli i Mostovac Grmoja te Tomašević iz platforme Možemo. Grmoja kaže da mu je Tomašević prijetio. Kazao mi je da ću platiti i bio je vrlo ozbiljan, dodaje.

- Ja sam šokiran time moram priznati da je on to doživio kao prijetnju - to je bilo podbadanje pred desetak ljudi i nasmijao se na to, tvrdi Tomašević.

Mogući i bračni saborski obračuni

A što je suprugu rekla Marija Selak Raspudić dok mu je popravljala čvor na kravati, ne znamo, ali u šali bračni par kaže da je i između njih moguć saborski obračun. 

- Mislim da ima više prednosti nego mana, čuvamo leđa jedni drugima postoje i neke stvari gdje se nas dvoje ne slažemo pa se nemojte iznenaditi ako bude i međusobne replike u Saboru, kaže Nino Raspudić.

Bitno je da Vlada radi ono što se od nje očekuje i mi saborski zastupnici od Vlade očekujemo kvalitetan rad, kazao je Predrag Štromar (HNS).

Zbog pandemije sjednica se održava uz obveznu socijalnu distancu i zaštitne maske, a prvi put u povijesti Sabor u dva mandata zaredom ima istog predsjednika, Gordana Jankrokovića. U nastupnom govoru poručio je da će se zauzimati za promicanje slobode, jednakosti, socijalne pravde te nacionalne i spolne ravnopravnosti.

- Nastojat ću biti objektivan, pažljivo Vas slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost. Današnji trenutak od svih nas zahtjeva razboritost i ozbiljnost i iznad svega predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima, poručio je Jandroković.

No ako se po jutru dan poznaje, put do tog cilja neće biti lagan jer cijelo poslijepodne iskre frcaju u i oko saborskih klupa.

Izvor : HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij