hren

RAD MOŽE POČETI
Jandroković je dobio veliku potporu zastupnika, od njih 144, koliko ih je glasovalo, samo je jedan bio suzdržan, nitko protiv.

Konstituiran je novi, 10. saziv Hrvatskog sabora, a za njegova predsjednika po drugi je puta izabran Gordan Jandroković (HDZ).

Izborom svog predsjednika, Sabor se smatra konstituiranim.

Jandroković je dobio veliku potporu zastupnika, od njih 144, koliko ih je glasovalo, samo je jedan bio suzdržan, nitko protiv.

Novi predsjednik zahvalio je na iskazanom povjerenju.

Izabrano Mandatno-imunitetno povjerenstvo

– Hrvatski sabor bez rasprave je, jednoglasno, izabrao svoje Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), kojem je predsjednik Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine, a potpredsjednica Barbara Antolić Vupora (SDP).

Povjerenstvo je odmah potom otišlo na sjednicu nakon koje će Saboru podnijeti izvješće o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima, te onima čije su dužnosti nespojive sa zastupničkom pa će u Sabor njihove zamjene.

Dok MIP ne završi sjednicu određena je stanka od 30 minuta.

Nakon nje, zastupnici će položiti prisegu, te izabrati saborske potpredsjednike i šest radnih tijela, odbore za Ustav, za zakonodavstvo, za europske poslove, za financije, za prostorno uređenje, te za izbor i imenovanja.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za domovinu.

Izvođenjem himne Lijepa naša domovino, odana je joj je počast.

Najava prve sjednice Vlade

– Mandatar za sastav 15. Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković,  dolazeći na konstituirajuću sjednicu, najavio je da će, bude li sve po planu, prva sjednica nove Vlade biti održana u petak.

“S predstavnicima nacionalnih manjina još jednom smo prošli program Vlade i usuglasili se, a sutra ćemo ga predstaviti i krećemo raditi. Ako sve bude po planu, u petak ćemo održati prvu sjednicu Vlade”, izjavio je novinarima prije početka konstituirajuće sjednice Sabora.

Plenković vjeruje da će Sabor dobro funkcionirati

Plenković ne očekuje da će im u radu probleme stvarati činjenica što imaju graničnu većinu od 76 zastupnika i misli da će dobro funkcionirati u mandatu premda im je do jutros ‘visio’ zastupnik HSLS-a Dario Hrebak koji je čekao nalaz testa na COVID-19 koji je na kraju bio negativan. Uvjeren je da je bolje da ima kompaktnu većinu od 76 zastupnika.

Na pitanje očekuje li konstruktivnu ili destruktivnu oporbu, koja je najavljivala kritiku i žestoku borbu u Saboru, kazao je da je to demokracija i zrcalo onoga što su naši građani htjeli da bude Hrvatski sabor u novom sazivu. Mi ćemo razgovarati sa svima, dodao je.

Sastav i program Vlade

Pred Plenkovićem je sutra rasprava o sastavu i programu njegove nove Vlade, a novinarima je kazao da to ne bi trebalo izazivati velike prijepore.

“Predstavit ćemo naš program, on je poznat, temelji se i na unutarstranačkom programu ’Odvažno za Hrvatsku’ i izbornom programu HDZ-a ‘Sigurna Hrvatska’, a dodali smo neke detalje iz programa koalicijskih partnera i usuglasili se oko toga”, rekao je Plenković koji se neposredno pred dolazak u Sabor sastao u Vladi s predstavnicima Kluba nacionalnih manjina.

Rekao je i da su ‘za sada’ svi ministri zdravi osim Ivana Malenice koji bi trebao biti ministar uprave i pravosuđa.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je u srijedu kako se novi, 10. saziv Hrvatskog sabora suočava sa povijesnom odgovornošću te kako takvu odgovornost u svakodnevnom radu treba imati svaki od 151 zastupnika.

„Izbori su potvrdili da građani žele političku zrelost, odgovornost i sigurnost, da žele narodne zastupnike koji će se rukovoditi interesom države i glasom naroda, koji će u demokratskoj raspravi voditi računa da uvijek pobijedi demokratski interes i najbolji argument“, istaknuo je Bačić, predlažući Saboru da po drugi put za svog predsjednika izabere Gordana Jandrokovića.

Bačić je, u ime HDZ-a, biranim riječima argumentirao prijedlog o ponovnom izboru Jandrokovića.

“Njegovo političko djelovanje je doista reprezentativno, naš je kolega s dugogodišnjim iskustvom“, kazao je, podsjećajući da je Jandroković poslovnu karijeru počeo u privatnom sektoru, a da je njegov politički život obilježen različitim visokim dužnostima u hrvatskoj politici.

Danas počinje obnašati  šesti saborski mandat, bio je potpredsjednik Vlade, ministar vanjskih poslova u vrijeme kad je Hrvatska postala članica NATO-a i završavala pregovore za ulazak u punopravno članstvo EU, naveo je.

Današnjim izborom, postat će prvi predsjednik Sabora koji je u proteklih 30 godina izabran i u drugom mandatu.

Uvjeren sam da će dužnost predsjednika i nadalje obnašati časno, dostojanstveno i odgovorno, poručio je Bačić.

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij