hren

Sabor bi u srijedu trebao izabrati i svoje potpredsjednike. Za sada je sigurno da će to iz redova većine biti akademik Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin, a tko će biti iz oporbe trebalo bi se znati u utorak navečer

Samo 17 dana nakon izbora, uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike, u srijedu se konstituira novi, 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti.

Konstituira se izborom svog predsjednika, a to će po drugi put biti Gordan Jandroković koji Sabor vodi od svibnja 2017. godine.

Ta činjenica odredit će još neka događanja. Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do izbora novog predsjednika, odnosno do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže Poslovnik.

Dva govora istog čovjeka

Umjesto oproštajnog govora starog i inauguracijskog govora novog predsjednika, zastupnici će slušati samo jedan odnosno ‘dva u jedan’ Jandrokovićev govor.

Drugi izbor za predsjednika Sabora, što nije uspjelo ni jednom od predsjednika u proteklih 30 godina, kruna je bogate Jandrokovićeve političke karijere.

Rođeni Bjelovarac (1967.) šest je puta biran u Hrvatski sabor, bio je njegov potpredsjednik, ministar vanjskih poslova, potpredsjednik Vlade, glavni tajnik HDZ-a, stranke u kojoj je od 1992. obnašao brojne  dužnosti.

Nakon što izabere predsjednika, Sabor će izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će održati sjednicu pa ga izvijestiti o provedenim izborima, odnosno izabranim zastupnicima i njihovim zamjenama.

Najviše ih je, 26, iz HDZ-a, stranke koja je pobijedila na izborima i s partnerima (zastupnici manjina, Reformisti, HNS) formirala Vladu i saborsku većinu.

Zastupnici će potom prisegnuti da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se  zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Potvrda nove Vlade

Sabor bi u srijedu trebao izabrati i svoje potpredsjednike. Za sada je sigurno da će to iz redova većine biti akademik Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin, a tko će biti iz oporbe trebalo bi se znati u utorak navečer.

Izabrat će i četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja, a moguće i još neke koje ‘diktiraju’ točke dnevnog reda koje bi se uskoro mogle naći pred zastupnicima.

U nastavku sjednice, novi/stari predsjednik predložiti dnevni red radnog dijela konstituirajuće sjednice.

Sabor do kraja tjedna očekuje vrlo intenzivan rad i potvrda nove hrvatske Vlade mandatara Andreja Plenkovića. Bit će manja od prethodne, umjesto 20, imat će 16 ministarstava.

Ovoga tjedna bi trebao izmijeniti zakone ključne za imenovanje nove, manje Vlade, nakon čega bi uslijedilo predstavljanje Vladina programa, rekao je u ponedjeljak Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a.

Najavio je da će Sabor sigurno raditi ovaj i idući tjedan, a hoće li raditi i treći ovisit će o aktima koje će Vlada dostaviti.

Svoju prvu, konstituirajuću sjednicu Sabor će održati u sabornici uz epidemiološke mjere kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.

Svi zastupnici nosit će zaštitne maske, u klupama će se smjestiti  89 zastupnika, na galerijama 54, a u salonu koji tek vrata dijele od sabornice njih osam. Raspoređeni su tako da svi mogu vidjeti stol predsjedavajućeg i predsjednika Sabora.

Himnu Lijepa naša domovino, koja se izvodi nakon što se Sabor konstituira, zbog epidemioloških mjera neće izvoditi zbor, već će je nazočni slušati sa snimke.

Bez predsjednika Milanovića

Zbog tih mjera sužen je popis gostiju, pozvani su bili samo predsjednici države i Vlade Zoran Milanović i Andrej Plenković, te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Đuro Sessa, koji je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

Svečanosti u Saboru Milanović, međutim, neće prisustvovati, što će biti presedan, jer su predsjednici države uvijek dolazili na prvu sjednicu novog Sabora.

Nakon žestokih kritika, Milanović je putem društvene mreže svoju odluku o nedolasku objasnio ulogom i položajem Sabora.

“Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru”, napisao je Milanović na facebooku.

Od 151 zastupnika u 10. saborskom sazivu, većinu, njih 66, ima HDZ, stranke okupljene u Restart koaliciji imaju 41, DP Miroslava Škore 16, Most NL osam, koalicija Možemo! sedam, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom tri zastupnika, a po jednog  HNS i Čačićevi Reformisti. Nacionalne manjine imaju osam zastupnika.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij