hren

PREMIJER Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon čega se vraća u Bruxelles na nastavak pregovora.

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pomaknuta je sa 17 na 16 sati, a nakon nje je Plenković dao izjave medijima te je predstavio imena ministara u novoj vladi.

''Dobili smo apsolutnu podršku na sastanku u stranci. Program vlade se finalizira i bit će predstavljen uskoro. Išli smo na smanjivanje ministarstava, a četvero kolega iz prethodne vlade prelaze u sabor", rekao je Plenković.

Za predsjednika sabora predložen je Gordan Jandroković, a za potpredsjednike Željko Reiner i Ante Sanader. Branka Bačića predložili su za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a.

Ovo su ministri u novoj vladi:

Ministarstvo branitelja - Tomo Medved
Ministarstvo unutarnjih poslova - Davor Božinović
Ministarstvo financija - Zdravko Marić
Ministarstvo turizma i sporta - Nikolina Brnjac
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije - Nataša Tramišak
Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Radovan Fuchs
Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja - Tomislav Ćorić
Ministarstvo graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine - Darko Horvat
Ministarstvo obrane - Mario Banožić
Ministarstvo uprave i pravosuđa - Ivan Malenica
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike - Josip Aladrović
Ministarstvo kulture i medija - Nina Obuljen Koržinek
Ministarstvo vanjskih poslova - Gordan Grlić Radman
Ministarstvo zdravstva - Vili Beroš
Ministarstvo poljoprivrede - Marija Vučković
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - Oleg Butković

Četiri potpredsjednika Vlade

Novo lice u vladi bit će SDSS-ov Boris Milošević, kao potpredsjednik vlade za društvena pitanja i ljudska prava te jedini neće biti i ministar, a potpredsjednici će biti i ministri Davor Božinović, Tomo Medved te Zdravko Marić.

Uz Miloševića, Marić jedini nije član HDZ-a, ali je kao nezavisni na parlamentarnim izborima nosio HDZ-ovu listu u 5. izbornoj jedinici.

Milošević je rođen 5. studenoga 1974. u Šibeniku, oženjen je. Diplomirao je pravo na riječkom Pravnom fakultetu.

Među inim, bio je pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću, pomoćnik ministra u Ministarstvu uprave u vrijeme vlade premijera Zorana Milanovića, kao voditelj Uprave za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, a bio je i saborski zastupnik SDSS-a.

Kratke biografije novih ministara

Tomo Medved bit će i dalje ministar hrvatskih branitelja. Rođen je 17. ožujka 1968. u Cetingradu, oženjen je i otac troje djece.

Umirovljeni je brigadni general OS RH, triput ranjavan u Domovinskom ratu te je 50-postotni hrvatski ratni vojni invalid. Prvostupnik je ekonomije, a završio je i Ratnu školu Ban Josip Jelačić, strateško i operativno planiranje.

Davor Božinović nastavlja obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova. Rođen je 27. prosinca 1961. u Puli, oženjen je i otac dvoje djece.

Diplomirao je i doktorirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. U bogatoj političkoj karijeri bio je, uz ostalo, saborski zastupnik, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanik, predstojnik Ureda predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Zdravko Marić nastavlja voditi Ministarstvo financija. Rođen je 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu, oženjen je i otac dvoje djece.

Diplomirao je i doktorirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, glavnina njegovog radnog vijeka vezana je uz Ministarstvo financija, a bio je i izvršni direktor u nekadašnjem Agrokoru. Hobiji su mu tenis, trčanje i košarka.

Dvije nove ministrice

Novo lice u vladi je i Nikolina Brnjac koja će biti na čelu Ministarstva turizma i sporta. Rođena je 11. srpnja 1978. godine u Karlovcu, a doktorirala je Tehnologiju prometa i transporta na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti.

Na ministarsko mjesto dolazi s mjesta državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a ranije je bila i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Područje interesa su joj, uz ostalo, intermodalni transportni/prometni sustavi te je autorica više od 50 znanstvenih radova i stručnih članaka iz područja intermodalnog prometa i logistike u nacionalnim i međunarodnim časopisima. Hobi su joj trčanje i plivanje.

Nova ministrica je i Nataša Tramišak koja će voditi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Rođena je 6. svibnja 1982. godine, završila je pravo na osječkom Pravnom fakultetu.

Na mjesto ministrice dolazi s mjesta pročelnice županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije koji, uz ostalo, priprema, provodi i prati projekte i mjere u području energetike i energetske učinkovitosti, razvojne projekte i programe razvoja Županije sufinancirane iz fondova EU i ostalih međunarodnih i nacionalnih fondova te državnih tijela.

Među inim, stručnjak je za strateško planiranje, upravljanje projektima u ruralnom razvoju te za javnu nabavu.

U Banske dvore vraća se Radovan Fuchs koji je bio ministar znanosti, obrazovanja i športa u vladi premijerke Jadranke Kosor. Sada će biti ministar znanosti i obrazovanja. Rodio se 5. rujna 1953. u Zagrebu, oženjen je i ima dva sina.

Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja biomedicinskih znanosti, a doktorirao iz područja toksikologije i farmakologije na Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali.

Od travnja 2018. do travnja 2019. bio je posebni savjetnik Plenkovićeve vlade za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme.

Nova zaduženja "starih" ministara

Resoru gospodarstva pridodan je i resor održivoga razvoja, a ministarstvo će voditi Tomislav Ćorić, koji na to mjesto dolazi s mjesta ministra zaštite okoliša i energetike.

Rođen je 17. studenoga 1979. godine u Metkoviću, diplomirao je i doktorirao ekonomske znanosti na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a govori engleski i njemački jezik.

Ministar Ivan Malenica, uz resor uprave, sada dobiva i resor pravosuđa.

Rođen je 21. srpnja 1985. u Šibeniku, oženjen je i otac dvoje djece. Diplomirao je i doktorirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu "Javno pravo i upravu". Među inim, bio je dekan Veleučilišta u Šibeniku, član je Hrvatskog lovačkog saveza i predavač Lovnog zakonodavstva pri Hrvatskom lovačkom savezu.

Spojit će se i resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu ministarstva je Josip Aladrović.

Rođen je 10. ožujka 1985. u Požegi, oženjen je i otac jednog djeteta. Diplomirao je ekonomiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na kojem je završio i specijalistički poslijediplomski studij. Uz stručnu literaturu, opušta se i uz nogomet, trčanje te skijanje, a govori engleski i njemački jezik.

Ministarstvo kulture postaje Ministarstvo kulture i medija, a i dalje će ga voditi Nina Obuljen Koržinek, Dubrovčanka, rođena 1970. godine.

Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti doktorirala je društvene znanosti u znanstvenom polju politologije. Diplomirala je francuski jezik i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a na Muzičkoj akademiji violinu. Govori i engleski i talijanski jezik. 

Novi ministar obrane je Mario Banožić koji na to mjesto dolazi s mjesta ministra državne imovine, resora koji se pripaja graditeljstvu i prostornom uređenju.

Banožić je rođen 10. ožujka 1979. u Vinkovcima, oženjen je i otac troje djece. Diplomirao je i doktorirao na osječkom Ekonomskom fakultetu. Među inim, bio je pročelnik Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Darko Horvat do sada je bio na čelu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a sada će voditi Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Rođen je 28. rujna 1970. u Čakovcu, diplomirani je inženjer elektrotehnike, diplomirao na sveučilištu u Mariboru.

Član je Hrvatske udruge certificiranih članova nadzornih odbora – HUCNO, kao i međunarodnog udruženja CIGRE, udruženja velikih operatera prijenosnih sustava u segmentu prijenosa električne energije te CIRED-a, udruženja velikih operatera distribucijskih sustava u segmentu distribucije električne energije.

Ministri bez promjena u resoru

Ministar vanjskih i europskih poslova bit će i dalje Gordan Grlić Radman, rođen 6. lipnja 1958. u Tomislavgradu u BiH, oženjen i otac troje djece.

Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti, veći dio radnog vijeka vezan je uz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a govori njemački, engleski, bugarski i mađarski.

Ministar zdravstva i dalje je Vili Beroš, specijalist neurokirurg, rođen 13. prosinca 1964. godine u Splitu, oženjen i otac dvoje djece.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu, a doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, područje molekularne biologije. Stalni je sudski vještak iz područja medicine – neurokirurgije.

Marija Vučković ministrica je poljoprivrede, rođena je 3. srpnja 1974. u Mostaru u BiH, udana je i majka troje djece. Magistra je ekonomskih znanosti, sudski vještak za financije i računovodstvo, a u karijeri je, među inim, pripremila i vodila više EU projekata.

Ministar mora, prometa i infrastrukture ostaje Oleg Butković, rođen 4. svibnja 1979. u Rijeci, oženjen i otac dvoje djece. Diplomirao je i doktorirao na riječkom Pomorskom fakultetu, govori engleski, talijanski i njemački jezik. Hobiji su mu boćanje, nogomet, kartanje, čitanje političke i filozofske tematike.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij