hren

ANALIZOM  VIRUSNIH GENOMA
Novi koronavirus nije sasvim jednak u šest hrvatskih gradova, zaključili su znanstvenici Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu, piše Večernji list. Osim u Splitu,ispitivani su uzorci virusa pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika i Osijeka.

U Centru za istraživanje djeluje skupina znanstvenika koja ima ekspertna znanja za detaljnu analizu virusnih genoma. Njihove studije omogućuju praćenje virusa koji cirkuliraju Hrvatskom, radi li se o istom virusu, sličnim virusima, koja je stopa mutacija i slično.

- Korištenjem metodologije dubinskog sekvenciranja prema protokolu razvijenom u Centru, do sada su odredili sekvence cijelih genoma virusa SARS-CoV-2 iz uzoraka pacijenata iz šest hrvatskih gradova. Uočili su neke razlike u njima, ali puno značenje tih razlika tek će se spoznati – potvrđuje i objašnjava dr. sc.Beata Halassy, voditeljica Laboratorija za imunokemiju i biokemiju spomenutog Centra. 

Naime, nedavno je zaključeno da je trenutačno najdominantnija mutirana verzija novog koronavirusa koja hara po Americi, ali i za koju se smatra da je 'poštedjela' Kinu. Smatra se da je originalni soj virusa iz Kine do Europe mutirao i da je ta mutacija, naziva D614G, prešla u Ameriku.

To je danas dominantan soj korone koji cirkulira svijetom. Toj se mutaciji, među ostalim, pripisuje veća zaraznost, ali znanost to tek treba nedvojbeno dokazati. Takva dominantna mutirana varijanta korone utvrđena je u spomenutim uzorcima briseva iz šest analiziranih hrvatskih gradova. Riječ je o uzorcima pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka kojima su metodologijom dubinskog sekvencioniranja prema protokolu razvijenom u spomenutom Centru dr. sc. Anamarija Slović i dr. sc. Jelena Ivančić Jelečki odredile sekvence cijelih genoma virusa, prenosi Večernji.hr. 

 – Uzorci su dobiveni od dr. sc. Ivana-Christiana Kurolta iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te od dr. sc. Irene Tabain iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj je bio analizirati genome virusa SARS-CoV-2 kod pacijenata za koje je potvrđeno da pripadaju različitim epidemiološkim lancima, tj. viruse koji su bili neovisno uneseni u Hrvatsku – objašnjava dr.sc. Ivančić Jelečki

Molekularna epidemiologija virusa i detaljne analize virusnih genoma izučavaju se u Laboratoriju za molekularnu biomedicinu Centra te ove studije omogućuju praćenje virusa koji cirkuliraju u Hrvatskoj. Upravo su oni potvrdili da korona u šest naših gradova nije identična, no tek treba utvrditi što ta razlika u strukturi virusa zapravo znači. 

No, u svih šest uzoraka utvrđeno je da su, da tako kažemo, mutirana D614G varijanta ovog virusa, a još uvijek se treba nedvosmisleno utvrditi je li to zaraznija varijanta. U ozbiljnosti bolesti koju uzrokuje dosad nije utvrđena razlika, odnosno da izaziva teže simptome od originalnog soja, ali je utvrđeno da ljudi inficirani ovom mutacijom imaju veće razine virusa u sebi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij