hren

TURIZAM POD KORONOM
Nakon liberalizacije putovanja sredinom lipnja, zbog pojačanog rizika od drugog vala pandemije, neke europske zemlje ponovno uvode restrikcije. Provjerili smo kakav je trenutno režim prelaska granice u pojedinim europskim zemljama te što možemo očekivati idućih mjeseci

Do sredine lipnja u većini zemalja Europske unije ukinute su stroge restrikcije za turistička putovanja, koje su trajale oko tri mjeseca. Međutim idila nije dugo trajala. Porast broja zaraženih, osobito u zemljama istočne Europe natjerala je vlade na razmatranje povratka ograničenja.

Tako sve veći broj zemalja uvodi crvene, žute i zelene liste prema stupnju rizika. Liste se obično ažuriraju na tjednoj razini ovisno o kretanju epidemiološke slike u pojedinoj zemlji.

Hrvatski državljani trenutno mogu putovati slobodno u sve europske zemlje izuzev Slovenije, koja nas je nedavno uvrstila na 'žutu listu'. Međutim, ako se nastavi trend povećanje broja zaraženih postoji opasnost da nam i neke druge zemlje uskoro uvedu ograničenja.

Također, zbog povećanog rizika od drugog vala pandemije u većini zemalja su pooštrene mjere zaštite koje uključuju obvezu nošenje maski u javnom prijevozu, održavanje distance i ograničenje okupljanja većeg broja ljudi.

U nastavku donosimo kratki pregled situacije u pojedinim europskim zemljama.

Austrija

Hrvatski građani mogu putovati u Austriju bez ograničenja. Državljani EU-a koji putuju iz trećih zemalja preko Austrije u Hrvatsku, moraju dokazati da će najkraćim putem, bez zaustavljanja, nastaviti za Hrvatsku.

Direktne zračne veze s Hrvatskom još nisu uspostavljene (osim linije Beč-Frankfurt-Zagreb), vlakovi još ne prometuju prema inozemstvu. Autobusi prometuju, ali uz ograničen broj putnika.

Belgija

Belgija je 15. lipnja ukinula ograničenja prelaska svojih granica za Hrvatsku i sve ostale zemlje Europske unije. Ulazak je dozvoljen bez ograničenja bez obzira na svrhu putovanja, osim ako putnik dolazi iz 'crvene zone'. Riječ je o putnicima koji dolaze iz država, regija ili gradova (općina) u kojima je rizik prijenosa virusa trenutno deset puta veći nego u Belgiji ( 100 slučajeva na 100 000 stanovnika u zadnjih 14 dana). Osobe koje dolaze iz tih područja moraju se testirati i poštovati 14-dnevnu karantenu po dolasku.

Bosna i Hercegovina

Hrvatski državljani mogu slobodno putovati u BiH od 1. lipnja. Međutim, zbog snažnog rasta broja oboljelih tijekom srpnja, preporučuju se mjere opreza prilikom putovanja u tu zemlju.

Bugarska

Hrvatski državljani kao i stanovnici većine ostalih članica Europske unije mogu slobodno posjećivati Bugarsku. Zadržana su ograničenja za turiste koji dolaze iz Portugala, Švedske i Velike Britanije. Oni moraju predočiti negativan test na covid-19 ili se podvrgnuti karanteni od 14 dana.

Češka

Slobodno kretanje obnovljeno je s većinom zemalja članica Europske unije. Putnici koji dolaze iz zemalja s niskim rizikom od infekcije mogu ući u Češku bez ograničenja. Putnici iz zemalja s visokim rizikom od infekcije podliježu karanteni, osim ako ne pruže negativan test na Covid-19.

Hrvatska je na listi zemalja s malim rizikom te trenutno nema ograničenja za putovanja u tu zemlju. Popis zemalja ažurira se svaki tjedan tako da je prije puta potrebno provjeriti status zemlje. Trenutno je ograničen ulazak državljanima Švedske, Srbije i Crne Gore.

Danska

Granice su otvorene za građane koji dolaze iz država članica EU, osim Portugala i Luksemburga

Međutim, ako želite turistički posjetiti Dansku morate priložiti dokumentaciju kojom dokazujete rezervaciju, odnosno najam smještaja (hotel, apartman, vikendica, mjesto u kampu i dr.) najmanje 6 noći.

Francuska

Hrvatski građani trenutno mogu putovati u Francusku bez ograničenja. Zbog još uvijek visokog rizika od zaraze preporučuje se oprez na javnim mjestima, izbjegavanje većih javnih okupljanja i prosvjeda te praćenje uputa lokalnih vlasti i lokalnih medija.

Također, preporučuje se u svakom trenutku imati sa sobom identifikacijski dokument (putovnicu ili osobnu iskaznicu). Zbog pojačanih sigurnosnih kontrola u francuskim zračnim lukama, te željezničkim i autobusnim kolodvorima, preporučuje se predvidjeti više vremena kod kretanja na put.

Putnici sa simptomima zaraze tijekom graničnih zdravstvenih pregleda mogu biti podvrgnuti karanteni, bez obzira na njihovo državljanstvo.

Grčka

Građani Hrvatske i ostalih zemalja Europske unije mogu slobodno putovati u Grčku od 1. srpnja. Najmanje 24 sata prije putovanja potrebno je ispuniti obrazac PLF (Passenger Locator Form) koji se može naći na: https://travel.gov.gr/. U dokumentu treba navesti detaljne informacije o mjestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka u Grčkoj.

Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19. Ako putnik bude podvrgnut nasumičnome testiranju, do rezultata testa dužan je biti u samoizolaciji na adresi koja je navedena na prethodno popunjenom obrascu.

Irska

U Irskoj su još uvijek na snazi ograničenja za turistička putovanja. Ako želite putovati u Dublin ili posjetiti neko turističko odredište dužni ste se podvrgnuti samoizolaciji u trajanju od 14 dana te prilikom ulaska u zemlju ispuniti i predati obrazac (tzv. Passenger Locator Form) u kojem se navode kontakt podaci, podaci o putovanju te podaci o lokaciji na kojoj će provesti samoizolaciju.

Od 13. srpnja nošenje zaštitnih maski ili drugih pokrivala za nos i usta u javnom prijevozu je obvezno, a osobe koje ne nose zaštitne maske mogu se kazniti novčanom kaznom u iznosu do 2.500 eura ili kaznom zatvora do 6 mjeseci.

Italija

Hrvatski građani trenutno mogu putovati u Italiju bez ograničenja. Međutim, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova hrvatskim državljanima još uvijek preporučuje izbjegavanje putovanja u Italiju koja nisu nužna, kao i praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Mađarska

Od 15. srpnja Mađarska je podijelila zemlje u tri kategorije (zelena, žuta i crvena) prema riziku od zaraze. Za svaku se kategoriju primjenjuje drugačiji skup pravila unosa, zdravlja i karantene. Hrvatska spada u zelenu kategoriju što znači da su putovanja za naše građane dopuštena bez ikakvih ograničenja.

Građani zemalja koje se nalaze na crvenoj ili žutoj listi moraju proći zdravstvenu provjeru na granici i ići u karantenu. Od europskih zemalja Srbija, Bugarska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo su na žutoj listi, a Albanija, Kosovo, Crna Gora i Ukrajina na crvenoj.

Njemačka

Za hrvatske građane kao i za građane većine drugih zemalja EU-a nema ograničenja prelaska njemačke granice. Nedavno je uvedena klasifikacija zemalja prema rizičnosti od zaraze. Za putnike koji dolaze iz zemlje koja je prema internetskim stranicama Instituta Robert Koch klasificirana kao rizično područje, u skoro svim saveznim državama primjenjuje se obvezna karantena od 14 dana.

Ako je država izdala karantenske upute putnicima iz zemalja visokog rizika, putnici se moraju izolirati, obratiti se lokalnom zdravstvenom tijelu i obavijestiti ga o ulasku u Njemačku. Ovo se trenutno odnosi na putnike koji stižu iz Švedske.

Nizozemska

Turistima iz zemalja Europske unije i Schengenskog područja omogućen je slobodan ulazak u Nizozemsku. Međutim, turistima iz Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva i iz dijelova Portugala (Portugal Norte i Vale do Tejo, uključujući putnike iz Lisabona i Porta) savjetuje se da prijeđu u karantenu na 14 dana.

Turisti moraju rezervirati smještaj za godišnji odmor prije putovanja u Nizozemsku. Možda ćete biti zaustavljeni na granici ako nemate valjanu rezervaciju

Norveška

Norveška je za hrvatske građane i druge državljane zemalja Schengenskog područja 15. srpnja ukinula ograničenja ulaska, pod uvjetom da zemlja podrijetla ispunjava epidemiološke kriterije definirane od Norveškog instituta za javno zdravstvo (NIPH).

Ako dolazite iz zemlje ili područja visokog rizika, morate ući u desetodenvnu karantenu.

Poljska

Građani Hrvatske i ostalih zemalja Europske unije mogu slobodno putovati u Poljsku od 13. lipnja.

Trenutno nema nikakvih ograničenja niti za zemlje povišenog rizika.

Slovačka

Turistima iz većine zemalja Europske unije, uključujući Hrvatsku, omogućenje slobodan ulazak u Slovačku od 7. srpnja. U slučaju boravka u posljednjih 14 dana u nekoj od zemalja koje nisu na 'zelenoj listi', ulazak u Slovačku je moguć isključivo uz predočenje negativnog testa na Covid-19, ne starijeg od 96 sati. Alternativno, obvezan je odlazak u 14-dnevnu karantenu.

Trenutno su na 'crvenoj listi' Rumunjska, Bugarska i Švedska.

Slovenija

Susjedna zemlja dijeli države na tri grupe (zelena, žuta, crvena) ovisno o riziku. Zbog aktualnog pogoršanja epidemiološke slike, Slovenija nas je 3. srpnja uvrstila na 'žutu listu', čime je zaoštrena kontrola prilikom prelaska granice.

Posebni uvjeti za putnike na 'žutoj' listi, na kojoj su trenutno, uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znači da oni moraju u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim izuzecima a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica i slično.

Srbija

Hrvatskim državljanima je od 22. svibnja omogućen slobodan ulazak u Srbiju. Umjesto ranijih mjera izolacije i obaveze posjedovanja negativnog testa na virus prilikom kontrole na graničnom prijelazu, uručuje se pisana obavijest o mjerama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19.

Švicarska

Švicarska je 15. lipnja omogućila slobodan ulazak građanima zemalja Europske unije. Međutim, od 6. srpnja putnici koji ulaze u Švicarsku iz određenih zemalja ili regija moraju ući u karantenu na 10 dana. Savezni ured za javno zdravstvo vodi popis zainteresiranih zemalja koji se redovno ažurira. Trenutno je na 'crvenoj listi' Švedska.

Španjolska

Građani Hrvatske i ostalih zemalja Europske unije mogu slobodno putovati u Španjolsku od 21. lipnja. Trenutno ne postoje nikakva ograničenja niti za zemlje povišenog rizika.

Švedska

Za hrvatske građane kao i za građane ostalih zemalja EU-a nema ograničenja prelaska švedske granice. Međutim, naše ministarstvo vanjskih poslova preporučuje hrvatskim državljanima praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje svih preporuka.

Velika Britanija

Od 10. srpnja hrvatski građani mogu slobodno putovati u Veliku Britaniju. Osobe koje su u razdoblju od dva tjedna prije ulaska u UK boravile ili se zaustavile u nekoj od država koje nisu na 'zelenoj listi' i dalje imaju obvezu samoizolacije u trajanju od 14 dana. Popis država na koje se primjenjuju izuzeća podložan je reviziji.

Detaljnije upute o uvjetima putovanja u pojedinu zemlju Europske unije možete pronaći na internetskoj platformi Europska komisija Re-open EU. Na platformi se nalaze informacije u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima, ograničenjima putovanja, javnom zdravlju i sigurnosnim mjerama, kao što su ograničavanje socijalnih kontakata ili nošenje maski za lice, te druge praktične informacije za putnike.

Informacije o režimu putovanja iz Hrvatske u inozemstvo dostupne su i na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij