hren

NJEMAČKI portal Capital.de, online izdanje poznatog poslovnog mjesečnika, objavio je listu deset europskih zemalja koje najviše ovise o turizmu. Na njoj je visoko plasirana, očekivano, i Hrvatska, ali ne na prvom mjestu, koje je rezervirano za - Gruziju.

U uvodu se navodi kako zemlje poput Španjolske i Italije sada pokušavaju spasiti turističku sezonu. “Iz gospodarske perspektive to je razumljivo, jer značajan dio njihova BDP-a ovisi o turističkom prometu”, konstatira se u članku koji je svoj top 10 europskih zemalja najviše ovisnih o turizmu sastavio na temelju podataka Svjetske banke iz 2018. godine.

Italija zapravo i ne ovisi toliko o turizmu

Na desetom mjestu je Italija, čijih 13 posto BDP-a dolazi od turizma, dok deveto mjesto dijele Austrija i Španjolska (15 posto BDP-a od turizma). Napominje se da se Austrija već otvorila za njemačke turiste, dok je situacija u Španjolskoj kompliciranija.

Na sedmom mjestu je Portugal, koji je prije dvije godine posjetilo 16 milijuna turista, a udio turizma u BDP-u je bio 18 posto. Šesta je Grčka, kojoj petinu BDP-a čini turizam, peti je pak Cipar.

Hrvatska se nada da će Nijemci i Austrijanci spasiti turističku sezonu

Dolazimo do četvrtog mjesta, koje dijele Hrvatska i Crna Gora.

“Obje zemlje četvrtinu svog BDP-a dobivaju iz turističkog sektora. Granice Hrvatske su već otvorene za državljane Europske unije. Hrvati se nadaju gostima iz Austrije i Njemačke, koji bi trebali spasiti turističku bilancu”, piše Capital.

Na drugom mjestu je Malta, kojoj turizam čini čak 27 posto BDP-a.

Gruzija u Europi najviše ovisi u turizmu

No veliko je iznenađenje koja europska zemlja ekonomski najviše ovisi o turizmu. Gruzija je na prvom mjestu, a udio prihoda od turizma u BDP-u je čak 31 posto.

“Turizam je još za sovjetskog vremena bio važan izvor prihoda ove zemlje”, navodi se u članku. Gruzija ima samo 3,7 milijuna stanovnika, a 2018. ju je posjetilo više od 7 milijuna turista.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij