hren

Hrvatska Vlada najavila je spajanje ministarstva zaštite okoliša i ministarstva gospodarstva. Inicijativa Znanstvenici za klimu "korijenski nerazumnom i uznemirujućom" ocijenila je najavu spajanja ministarstava zaštite okoliša i gospodarstva. Znanstvenica Dubravka Vitali Čepo bila je gošća današnje Točke na tjedan gdje je komentirala navedenu najavu, kao i osjetljivost Hrvatske na klimatske promjene.

"Jasno je da su i zaštita okoliša i gospodarstvo dva važna resora, koja moraju sinergijski djelovati prema izgradnji održivog i prosperitetnog društva, no, u mnogim su aspektima ta dva sektora međusobno suprotstavljena i nezamisliv je njihov suživot unutar jednog ministarstva, bez zapostavljanja jednog od njih", istaknuli su u priopćenju Znanstvenici za klimu.

Ustvrdili su da, nažalost, mnogi pokazatelji upućuju na to da bi u takvoj organizaciji zaštita okoliša bila zapostavljena te da je već sada, kroz objedinjavanje s energetikom, "uvelike srozana", čemu je, kako su ocijenili, "doprinijelo i dosadašnje vodstvo ministarstva".

Znanstvenica Dubravka Vitali Čepo istaknula je kako će spajanjem ministarstava doći do kolicije sektora. "Spajanjem u jedno ministarstvo doći do kolizije i to će biti nauštr upravo zaštite okoliša i klimatskih politika", istaknula je.

"Već signergijom zaštite okoliša s energetikom došlo je do smanjenja zaštite okoliša. Pod udarom fosilnih goriva gdje su se gurali projekti koji su se ticali energetike i to je išlo na uštrb zaštite okoliša", dodala je.

Ističe i kako općenito na razini Europske unije nema primjena spajanja takvih tipova resora u jedno ministarstvo.

"Većina država EU-a ima zasebno minstarstvo zaštite okoliša ili klimatskih promjena i zaštite okoliša. Ovakvog primjera kao u Hrvatskoj nema. Najveće ministarstvo ima Austrija i ono se zove ministarstvo klimatske akcije, zaštite okoliša i onda idu transport i slični resori", kaže i dodaje kako to ministarstvo vode Zeleni.

Hrvatska se prema izvješću navodi kao jedna od tri države koje će najviše biti pogođene klimatskim promjenana, zbog geografskog položaja i karakteristika gospdoarstva, ističe Vitali Čepo.

"To konketno znači da će šteta od ekstremnih klimatskih događaja u velikom postotku opteretiti naš BDP, što će se direktno reflektirati na društvena zbivanja, ljude", kaže ona.

Podršku vlade smatra tek pukom formalnošću. "Na sastanak su nas pozvali pod pritiskom medija,mediji su nam najviše posvetili pažnje. Moj dojam je da je sastanak održan čisto da se zadovoljni neka forma. Mi ne želimo takav kontinuitet, mi bismo željeli promjenu", ističe i zaključno kaže kako je pesimistična po pitanju spremnosi Hrvatske na borbu s klimatskim promjenama:

"Mi nemamo neka osnovna pitanja riješena, recimo zaštite bioraznolisoti, devastacije obale, otpada..."

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij