hren

U SREDIŠTU Beograda satima su trajali sukobi policije i prosvjednika koji su se u utorak navečer okupili ispred skupštine Srbije nakon što je srbijanski šef države Aleksandar Vučić u utorak najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Prosvjed je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, da bi se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu Skupštine, počeli su incidenti i sukobi s policijom.

U nastavku sukoba prosvjednici su policiju zasipali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljeni su deseci kontejnera, a prema prvim izvješćima ozlijeđenih ima na obje strane. Ljudi su ležali na cesti.

Nakon što je policija dobila pojačanje rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba sa psima.

Kamere televizije N1 su u izravnom prijenosu svjedočile napadima na policiju, ali i brutalnosti policije u civilu i privođenju i batinanju prosvjednika.

Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike s platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

"Neće biti mira ako ne bude pravde", poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Kako Telegraf jutros piše, u neredima je ozlijeđeno 13 policajaca i sedam civila. Hitna pomoć intervenirala je preko 20 puta tijekom noći, najviše oko Narodne skupštine.

Provalili u parlament

Prosvjed je počeo nešto prije 21 sat kada se okupilo nekoliko stotina prosvjednika, da bi im se nakon poziva na društvenim mreža pridružilo joj nekoliko tisuća, a jedna skupina prosvjednika provalila je vrata i ušla zgradu državnog parlamenta.

Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da "ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeno od 5. listopada 2000. godine" kada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

Policija je oko dva sata poslije ponoći dobila dodatno pojačanje potiskujući prosvjednike.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da policija "kontrolira situaciju" ispred Skupštine Srbije.

Javila se Brnabić, optužila oporbu

Predsjednica odlazeće vlade Srbije Ana Brnabić osudila je noćas prosvjede i incidente ispred srbijanskog parlamenta i poručila da će država i njezine institucije zaštititi pravni poredak "kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji".

Optužujući oporbu za prosvjede, Brnabić je u pisanoj izjavi koju prenose beogradski mediji istaknula da najoštrije osuđuje "vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju s najtežim udarom koronavirusa od početka pandemije".

"Budući da nisu mogli ući u Skupštinu Srbije na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući steći političke bodove na najvećoj krizi na planeti od Drugog svjetskog rata", istaknula je Brnabić.

Ona je, ukazujući da broj novozaraženih u svijetu svakoga dana raste, pozvala na jedinstvo i zatražila "svu neophodnu potporu zdravstvenim radnicima koji se predano bore za svaki život u Srbiji".

Srbija se nalazi u međurazdoblju od izbora i sastavljanja nove vlade čije je formiranje Vučić najavio najkasnije do 25. srpnja.

Na izborima 21. lipnja, koje je dio oporbe bojkotirao tvrdeći da su neregularni, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 188 od 250 mandata i s dvotrećinskom većinom može sama formirati vladu.

Ekstremna desnica pokušala preuzeti kontrolu nad prosvjedom

Prosvjed je počeo kao spontano okupljanje građana te se, kao takav, sastojao od potpuno heterogene skupine potpuno neorganiziranih ljudi. No, kako piše Blic, agresivna ekstremna desnica brzo je došla u prvi plan. Tako su se na prosvjedu mogle čuti nacionalističke poruke poput "Kosovo je Srbija", "Vučiću, Šiptare". Dio prosvjednika je policiji vikao "Idite na Kosovo", a pjevale su se i četničke pjesme. Tako se u ranoj fazi prosvjeda moglo čuti "Od topole, od topole pa do Ravne Gore, sve su straže, sve su straže Đenerala Draže". Među ekstremnijim prosvjednicima viđen je, piše Blic, Srđan Nogo, ultradesni zastupnik Dveri i teoretičar zavjere.

Dio najnasilnijih prosvjednika tako je u jednom trenutku provalu i u zgradu Skupštine. Od tamo ih je policija uspjela izbaciti.

Više od 30 ozlijeđenih

Kako Telegraf jutros piše, u neredima je ozlijeđeno 13 policajaca i sedam civila. Hitna pomoć intervenirala je preko 20 puta tijekom noći, najviše oko Narodne skupštine. Na ulicama su za vrijeme i nakon prosvjeda ležali ranjeni ljudi, ispaljena je gomila suzavaca. Lavinu komentara izazvala je snimka troje mladića koji su sjedili na klupi nedaleko prosvjednika, a koje je policija pretukla i ostavila da leže na podu.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij