PARLAMENTARNI IZBORI 
KAKO doznaje Index, šef HDZ-a Andrej Plenković već je složio obrise nove vlade. Prema dostupnim informacijama čini se da će nova vlada zaista biti manja za tri do četiri imena, odnosno ministarstva. Spajanje tri ministarstva sasvim je izgledno i čini se da su stvari već dogovorene, no najviše je nedoumica i rasprava, kako doznajemo, oko četvrtog spajanja i to između ministarstava obrane i branitelja.

Ćorić na čelu ministarstva gospodarstva i energetike, Horvat je out

Još uvijek se naime procjenjuje bi li u tom slučaju bilo reakcija braniteljskih udruga. Od naših izvora u HDZ-u saznali smo i tko sigurno ostaje u vladi, a tko odlazi, kao i da je Plenković opet sklon ideji ubacivanju mladih i nepoznatih osoba u vladu. Isto tako, naši nas izvori uvjeravaju kako SDSS neće imati ministra, no imat će ipak značajniju ulogu nego prije. No, krenimo redom.

Najviše izgleda ima spajanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje je vodio Tomislav Ćorić te Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darka Horvata. HDZ je sklon spajanju dva ministarstva koja bi vodio Tomislav Ćorić. Prema toj računici Darko Horvat koji je naslijedio Martinu Dalić, više ne bi bio član vlade. Isto tako, čini se, da se Ćoriću priprema značajnije mjesto i uloga u novoj vladi.

Nema više Ministarstva imovine, a Aladrović će dobiti resor Vesne Bedeković

Čini se i da nema nikakvih dvojbi oko ukidanja Ministarstva imovine. Naime, to ministarstvo bilo je izmišljeno kako bi Goran Marić našao svoje mjesto u vladi. To ministarstvo, kako saznajemo, neće se spajati, već se prebaciti na Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, kako je bilo i prije.

Treće i najizglednije spajanje moglo bi se dogoditi između ministarstava koje vode Josip Aladrović i Vesna Bedeković, odnosno Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. U tom slučaju Ministarstvo bi preuzeo Aladrović, a navodno HDZ nije bio zadovoljan kratkim mandatom Bedeković te njenim ponašanjem u krizi. Bedeković u HDZ-u zamjeraju loše snalaženju u slučaju privatnih domova, gdje je postalo jasno da Ministarstvo nema kontrolu. Kako nam govore naši izvori, čini se da za Bedeković u HDZ-u nitko neće "suzu pustiti".

Medved na čelu ministarstva branitelja i obrane?

No, najviše je rasprave i nedoumica oko spajanja Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja. Naime, Plenković je sklon spajanju, a tako i dio vrha HDZ-a s obzirom na to da je svjetska praksa kako se o veteranima brine upravo Ministarstvo obrane. U tom slučaju Tomo Medved, koji je postao Plenkovićeva desna ruka nakon odlaska Damira Krstičevića, preuzeo bi ovo objedinjeno ministarstvo. Trenutno prevladava mišljenje, temeljem izbornog rezultata, kako bi radikalna reakcija u ovom slučaju izostala, jer nitko od trenutne oporbe nema snagu organizirati ratne veterane na sličnu reakciju kao što je bio šator ispred Ministarstva u vrijeme dok je ministar bio SDP-ovac Fred Matić.

Za sada se još uvijek ne zna tko bi mogao biti novi ministar graditeljstva umjesto Predraga Štromara i tko bi trebao zamijeniti Marka Pavića na čelu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Plenković je sklon ideji, kao na početku svog prvog mandata, da to bude mlada i relativno nepoznata osoba, no upravo je s takvim u prošlom sazivu vlade imao i najviše problema. Dovoljno je sjetiti se Plenkovićeva otkrića - Gabrijele Žalac.

Plenković bi opet mlada, nepoznata imena

Ostaje upražnjeno mjesto ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, a na to mjesto snažno lobira bivši ministar obrazovanja iz redova HDZ-a Radovan Fuchs. Plenkovićev izbor bio je oduvijek Tomislav Sokol, aktualni europski parlamentarac iz redova HDZ-a, no teško je očekivati da bi se on iz Bruxellesa povukao na Markov trg. I tu je, kako stvari trenutno stoje, Plenković više sklon novom, mladom imenu.    

Naši izvori unutar HDZ-a tvrde i kako je već sada sasvim sigurno da SDSS neće imati mjesto u vladi, no svakako će imati značajniju ulogu kroz manja mjesta unutar vladina aparata.

Dobro ne stoji ni ministar turizma Gari Cappelli, a čini se da je HDZ sklon promjeni na čelu tog resora. Nisu sigurni treba li ukidati Ministarstvo ili ga pripajati, a druga je opcija povratak Antona Kliman, posebno nakon što je polučio sjajan izborni uspjeh u Istri. Kliman je imao 3479 preferencijalnih glasova, a Cappelli svega 1723, iako su bili u istoj izbornoj jedinici. Klimanova "mana" je što je bio kadar Tomislava Karamarka, odnosno u vladi Tihomira Oreškovića. 

Treba imati na umu da se još uvijek radi o neslužbenim informacijama, koje treba uzeti sa zrnom soli. No, smanjenje broja ministarstava je neovisno o tome vrlo izgledno.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij