hren

Stečaj, tvrde u DIV-u, neće dovesti u pitanje projekt rezidencijalne jahte Njord, čiji trup gradi Brodosplit, a umjesto Klevena dovršava drugi škver na sjeveru Europe.

Vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak u Norveškoj je u petak podnio službeni zahtjev za otvaranje stečaja nad svojim brodogradilištem Kleven Verft i njegove dvije podružnice, čijim je vlasnikom postao početkom ove godine.

Kako se iz norveških medija moglo iščitati, takav rasplet uslijedio je nakon što je grupa banaka raskinula ugovor o kreditu Klevenu za jednu gradnju i blokirala mu račune.

‘Ne dijele svi naš cilj’

Debeljak je prošli tjedan pokušao pregovarati s bankama, polazeći od toga da njihovo postupanje nije utemeljeno, no, pregovori nisu rezultirali dogovorom i vraćanjem na početne pozicije, te je Debeljak zatražio pokretanje stečajnog postupka.

Kredit koji su banke otkazale odnosio se na financiranje gradnje koju je Kleven, navodno pod pritiskom “lokalaca”, preuzeo od drugog norveškog brodogradilišta, koje je bilo pred stečajem, no iz izjava iz DIV-a može se zaključiti da je to bio samo formalan razlog.

Banke su posegle za raskidom ugovora nakon imenovanja nove Uprave 22. lipnja, točnije smjene čelnih menadžera i dolaskom na funkciju CEO-a samog Debeljaka.

On je za tamošnje medije izjavio je da se DIV, osim s činjenicom da su naručitelji bili pogođeni pandemijom virusa Covid-19 i pomicanjem svojih planova, suočio i s nizom drugih teškoća zbog kojih je inicijalni poslovni plan za Kleven drastično promijenjen.

“Ubrzo nakon formalnog preuzimanja vlasništva nad Klevenom postalo je očito da ne dijele svi naš cilj da Kleven postane jako i stabilno brodogradilište”, naveo je Debeljak u izjavi za medije.

Oko detalja su u DIV-u suzdržani, tek kratko odgovaraju da bi se “pojedini detalji cijelog postupka mogli nazvati ozbiljnim kvalifikacijama”, a znakovita je rečenica da će svoj interes i ulaganje zaštititi, te da su već pokrenuli vlastitu istragu kako bi utvrdili sve činjenice koje su dovele do ovakvog raspleta. Neslužbeno se čuje da su bivši menadžeri smijenjeni zbog sumnji u štetne ugovore za Kleven.

Bio najperspektivniji

“Temeljem rezultata istrage odlučit ćemo o sljedećim aktivnostima u suradnji s institucijama Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske”, poručuju iz DIV-a.

Brodogradilište u mjestu Ulstein DIV je preuzeo nakon što ga je vlasnik tvrtke norveško brodarsko poduzeće Hurtingen, ocijenio najperspektivnijim ponuđačem između nekoliko njih s kojima se pregovaralo.

Nisu poznati detalji i vrijednost preuzimanja Klevena, koji je već tada bio pred stečajem, pa je teško procijeniti i štetu koju DIV ima s ovom propalom akvizicijom, od koje su i u Hrvatskoj i u Norveškoj očekivani dobri rezultati kroz sinergiju dva škvera.

Prvi projekt koji je trebao biti zajednički odrađen predstavljen je prije mjesec dana, a riječ je o gradnji luksuzne rezidencijalne jahte M/Y Njord, duge 281,8 metara i široke 33,5 metra, s 12 platformi i 118 stanova površine od 116 do 800 kvadrata.

Njezina gradnja ugovorena je za Ocean Residences Development s Malte, a prva faza, gradnja trupa i instalacija trebala bi startati tijekom ove godine u Brodosplitu, dok je opremanje u Klevenu trebalo završiti 2024.

Taj projekt, koji financiraju kupci apartmana, stečaj Klevena neće dovesti u pitanje, jer, kako se čuje iz DIV-a, ugovor je zaključila tvrtka DIV Brodogradnja, a “projekti planirani s Klevenom bit će realizirani s jednim drugim brodogradilištem na sjeveru Europe”.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij