hren

"Nadamo se da ćemo u 7. i 8. mjesecu dostići brojku između 30 i 40 posto u odnosu na isti period prošle godine"

Trenutačno u Hrvatskoj boravi 354 tisuća turista – dnevno u zemlju ulazi njih gotovo 40 tisuća. Najviše ih je u Istri, zatim Kvarneru, dok do južnijih, uglavnom aviodestinacija, još uvijek rjeđe dolaze. No, i to bi se, s obzirom na veći broj zračnih linija uskoro trebalo promijeniti.

O situaciji u turizmu govorili su Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije i Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre.

Ivošević je rekao kako Istra trenutno ima oko 100 tisuća gostiju koji su pretežno Nijemci, Slovenci, Slovaci i Česi. 40 posto turista je u privatnom smještaju, 40 posto u kampovima te 20 posto u hotelima.

Stella je kazao kako je na početku 6. mjeseca u Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija glede turizma bila jako loša te kako je turista bilo 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Kada gledamo prvih 6 mjeseci, imamo promet od 19 posto u odnosu na prošlu godinu. To je 770 noćenja u odnosu na prošlu godinu kada smo ih imali 4 milijuna, rekao je i dodao kako se već sada, krajem 6.mjeseca, i početkom 7. vidi eksponencijalni rast.

Naglasio je kako se počinju uvoditi nove avionske linije, a kako je posebno važno uvođenje linija iz Velike Britanije.

– Prema sadašnjim predviđanjima očekuje se oko 200 tisuća putnika. To u usporedbi s prošlom godinom koja je imala 700 tisuća putnika nije puno, no puno je u odnosu na 6. mjesec, istaknuo je.

Slovenija nas je sa zelene, stavila na žutu listu manje sigurnih zemalja. Na pitanje hoće li se to odraziti na njihov dolazak, te bilježi li se već sada manji booking Ivošević je konstatirao kako nije pao booking, ali kako je to loša poruka za naš turizam.

– Vjerujem da će nakon sutrašnjih izbora naša Vlada biti u pregovorima sa Slovencima. Smatram da je važno naglasiti da se ni jedan turist kod nas nije zarazio putem lokalne transmisije, već su sve to bili uvezeni slučajevi, rekao je i dodao kako protokoli protiv koronavirusa u Istri funkcioniraju jako dobro, tako da se turisti mogu osjećati sigurno.

Stella je istaknuo kako je prošle godine u prvih 6 mjeseci u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo milijun noćenja gostiju iz Bosne i Hercegovine.

– Oni su nam jako bitni kao što su nam bitni i gosti iz Slovenije. Tržišta Njemačke, Češke, Poljske, Slovačke, Slovenije i BiH su nam prošle godine činila preko 50 posto prometa te smo krenuli u akciju da dovedemo novinare i blogere iz tih zemalja u suradnji s HTZ-om, kako bismo im pokazali da je Hrvatska sigurna destinacija, rekao je.

Ivošević je rekao kako nam je prioritet održavanje pozitivne epidemiološke situacije zato što je to najveći promotivni alat s kojim možemo komunicirati da smo sigurna destinacija.

– Nadamo se da ćemo u 7. i 8. mjesecu dostići brojku između 30 i 40 posto u odnosu na isti period prošle godine, naglasio je.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij