hren

Split je ljudima arhitektonske struke pojam za stanovanje, a zadnjih 10, 15 godina nije bilo takvog zadatka i ovo je bio veliki izazov - rekao je prof. Tihomir Jukić 

Došli smo do ove točke koja je prava fešta struke i pravo mjesto za zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u ovome poslu, a jedna od glavnih osovina je Božo Zadro kao inicijator koji već šest godina zajedno s kolegom Lukom Oršulićem i suborcima iz braniteljske zajednice gura ovaj projekt - kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na danas održanoj konferenciji za medije u gradskoj upravi, gdje je predstavljeno prvonagrađeno idejno urbanističko rješenje zone Korešnica koje su osmislili arhitekti prof. Hrvoje Njirić, Iskra Filipović, Marko Gusić i Irma Šmuc.

Nakon natječaja kojega je raspisao Grad Split, a u otežanim okolnostima korona krize, organiziralo i provelo Društvo arhitekata Split, uskoro očekuje, kako je rekao, jednu izložbu radova svih natjecatelja kako nagrađenih, tako i onih koji su sudjelovali, uz nazočnost svih institucija koje stoje iza ovog projekta. Riječ je o Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, potom Ministarstvo za demografiju mlade i socijalnu politiku, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambenu izgradnju, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

- Svih ovih osam čimbenika su stali iza ovog projekta i jedino oni mogu ovaj posao odraditi do kraja, jer se radi o potpunom  komunalnom, prometnom, infrastrukturnom  uređenju istočnih dijelova našeg grada- naglasio je gradonačelnik Krstulović Opara podsjetivši da je sve započelo 2018. godine kad je na sjednici Vlade RH održanoj u Splitu, Gradu dodijeljeno zemljište za stambeno zbrinjavanje obitelji stradalnika Domovinskog rata, zaštićenih najmoprimaca, članova znanstvene zajednice te  socijalnih kategorija.

U protekle dvije godine, prema riječima Bože Zadre, održano je preko dvadeset sastanaka što u Gradu Splitu, što u raznim  ministarstvima u Zagrebu, a provođenje i rezultati natječaja idejno urbanističko rješenja za Korešnicu veliki su korak prema konačnoj realizaciji projekta.

- Okončanje natječajne procedure je prolongirano zbog okolnosti nastalih uslijed epidemije korona virusa i tako se slučajno dogodilo da je okončan u vrijeme predizborne kampanje - kazao je predsjednik DAS-a Dragan Žuvela, a pristiglo je ukupno 30 radova što je, kako je kazao, poprilična brojka s obzirom na kompleksnost natječajnog zadatka.

Prvonagrađeni rad prof. Njirića i njegovog tima koji je sve prvi ešalon hrvatske arhitekture, mišljenja je Žuvela, Split na dobitku jer se zadnjih deset  godina što se tiče urbanizma notorne stvari događaju.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda, arhitekt-urbanist, voditelj kabineta za urbanizam prostornog uređenja u Zagrebu, prof. Tihomir Jukić je rekao:

- Vi biste morali biti ponosni jer je 30 timova radilo za Split, a svega pet ih je nagrađeno. Split je ljudima arhitektonske struke pojam za stanovanje, a zadnjih 10, 15 godina nije bilo takvog zadatka i ovo je bio veliki izazov budući da se radi o jednoj možda zadnjoj elitnoj lokaciji u gradu pod Marjanom - rekao je Jukić.

- Split mi je stvarno ušao pod kožu, kako akademski tako i privatno, a motiva za provedbu rada imam više nego napretek - kazao je autor prvonagrađenog idejno-urbanističkog rješenja Hrvoje Njirić, koji radi kao redoviti profesor na splitskom Fakultetu za građevinu, arhitekturu i geodeziju.

Zahvalio se svima koji su doveli do toga da se natječaj objavi, a njegovo provođenje doživljava kao jedinstvenu priliku da se Split stavi na mapu gradova u Europi koji imaju priliku imati jedan suvremeni stambeni okoliš. Budući da se radi o velikom naselju njegov tim je nastojao sa tri tipologije stanovanja gdje bi svatko prepoznao neki ambijent koji je njemu najprimjereniji za ugodno življenje. Nastojanja u definiranju projekta su i u održivosti, kako stambenog dijela, tako i okoliša.

- Parcela je savršena i vrlo rijetko je da jedan grad daje takvu površinu za socijalno stanovanje - kazao je prof. Njirić.

Položena je na padinama Mosora sa spektakularnim pogledima prema moru i prema gradu, naselje je po projektu maksimalno kapacitirano tako da se može očekivati ukupno 1140 stanova za oko 5.000 stanovnika na površini od 100.000 kvadrata, dok je 10.000 namijenjeno za prateće sadržaje.

 

Izvor: Dalmatinski Portal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij