hren

ODNOSI SA SUSJEDIMA
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i kolegica iz BiH Bisera Turković razgovarali su o problemima na granici nakon pooštravanja mjera za državljane BiH koji ulaze u Hrvatsku. Istodobno, Slovenija razmatra pooštravanje mjera prema Hrvatskoj.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da će Hrvatska početi s ublažavanjem mjera prema državljanima BiH, prenos Klix.ba.

''Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obećao je da će njegova država početi s omekšavanjem mjera prema BiH, a nakon što su obavljene konzultacije sa premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem", rekla je Turković i dodala da je prvo rješavanje nesporazuma oko prelaska GP Doljani te tranzit kroz Hrvatsku do Neuma iako je službeno tranzit dopušten.

Podsjetimo, nakon što su hrvatske vlasti postrožile mjere za državljane BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije te propisala obveznu 14-dnevnu izolaciju pri ulasku u zemlju, ministrica vanjskih poslova BiH najavila je mogućnost uzvraćanja mjera. 

"Što se tiče granice i režima prema državljanima BiH, obje države trebaju poduzimati napore da se što više smanji intenzitet novozaraženih osoba radi sigurnosti obje države. Čim epidemiološka slika bude zadovoljavajuća, mjere će biti ukinute", objavila je u nedjelju na službenom Twitteru hrvatska Vlada.

Slovenija razmatra mjere prema Hrvatskoj

Slovenska infektologinja Bojana Beović smatra da bi Slovenija trebala razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Na sinoćnjem sastanku tamošnje Vlade upozoreno je da se virus razbuktao u Hrvatskoj i da se naša zemlja približava tzv. žutoj zoni prema broju oboljelih. ''Mislim da bismo za nekoliko dana trebali razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Situacija je riskantna. Ako granica ostane otvorena, kod nas bi se situacija pogoršala i možemo očekivati ​​drugi val epidemije prije jeseni'', rekla je za Večer. Upozorila je da bi povećanjem broja oboljelih Slovenija mogla postati opasna za druge zemlje.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin poručio je da Slovenija pomno prati razvoj događaja. ''Razloga za zabrinutost i djelovanje ima puno. Očekujemo da će Hrvatska poduzeti odgovarajuće mjere i zabraniti masovna okupljanja ljudi na zabavama'', rekao je. Dodao je da će Slovenija biti prisiljena ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij